To co większość z nas najlepiej pamięta z dzieciństwa to w większości babcine przetwory, świeże mleko od krowy i cudowny zapach rozchodzący się po domu. Świerzy zapach pieczonych jabłek z cynamonem, pyszne ciasto… Zawsze wyglądało tak samo! Teraz mamy mnóstwo wariacji związanych z tzw. “szarlotkami”.
Każdy robi jak lubi ! Czasem ciasto kruche, czasem pół-kruche, czasem posypane kruszonką, czasem samą bezą, albo w ogóle bez żadnej góry, a tu już wkrada nam się tarta <3 Kruchy spód … mniam ! Troszkę dżemu brzoskwiniowego i masa jabłek <3 Nie ma co gadać ! ZABIERAJMY SIĘ ZA PIECZENIE…
TARTA Z JABŁKAMI
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Składniki:
150 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
200 g mąki
2 łyżki śmietany
1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego
5 średnich jabłek
Zaczynamy:
Z mąki, cukru, żółtka, miękkiego (ale nie ciepłego) masła i śmietany wyrabiamy ciasto.
Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Ciasto wykładamy na formę do tarty (najlepiej z wyciąganym dnem),
dokładnie wylepiamy boki i dno. Nożem robimy małe dziurki.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto smarujemy dżemem i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Pieczemy w temp. 200*C przez około 25 minut.
SMACZNEGO !!!
Cudowna figura *.*
Ten komentarz został usunięty przez autora.