17 kwietnia 2014 Martyna Mierzwa

Czekoladowo bananowa babka Wielkanocna

image_pdfimage_print
Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni… <3 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać 
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! Dzisiaj już kolejny przepis, tym razem babka  czekoladowo bananowa. Kto nie lubi tego połączenia ?? Przepis na tą babkę jest cudowny, babka ładnie rośnie, a ciasta jest wystarczająco na dwie babki. Pamiętajcie tylko aby sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone dobrze w środku. Wystarczy włożyć wykałaczkę w najbardziej wyrośniętym miejscu  

Babka czekoladowo-bananowa
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Olej 1 szklanka = 225g1 łyżka = 14g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
300 g mąki
100 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g cukru pudru
2 duże jaja
2 dojrzałe banany
180 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
 
skladniki2
 
 
Zaczynamy:
 
 
W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder.
 
suche2
 
 
 
W osobnej misce ugniatamy banany. 
Następnie dodajemy jajka, olej oraz maślankę/kefir. 
Wszystko dokładnie mieszamy.
 
mokre3
 
 
 
 Do suchych składników dodajemy masę bananowo-jajeczną i dokładnie mieszamy.
 
 
 
laczymy4
 
 
 
Gotową masę przekładamy do formy na babkę i wygładzamy wierzch. 
Pieczemy przez około 1 godzinę 10  minut w 180*C. 
Tutaj po upieczeniu również musimy dać ciastu trochę czasu na ochłonięcie.
 
prawie6
 
 
Gdy ciasto jest już chłodne oprószamy cukrem pudrem. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
7
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress