Czekoladowo bananowa babka Wielkanocna
Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni… <3 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! Dzisiaj już kolejny przepis, tym razem babka czekoladowo bananowa. Kto nie lubi tego połączenia ?? Przepis na tą babkę jest cudowny, babka ładnie rośnie, a ciasta jest wystarczająco na dwie babki. Pamiętajcie tylko aby sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone dobrze w środku. Wystarczy włożyć wykałaczkę w najbardziej wyrośniętym miejscu
Babka czekoladowo-bananowa
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Olej | 1 szklanka = 225g | 1 łyżka = 14g |
Cukier puder | 1 szklanka = 170g | 1 łyżka = 12g |
Składniki:
300 g mąki
100 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g cukru pudru
2 duże jaja
2 dojrzałe banany
180 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
Zaczynamy:
W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder.
Gotową masę przekładamy do formy na babkę i wygładzamy wierzch.
Pieczemy przez około 1 godzinę 10 minut w 180*C.
Tutaj po upieczeniu również musimy dać ciastu trochę czasu na ochłonięcie.