26 maja 2014 Martyna Mierzwa

Wrap a’la Buritto

image_pdfimage_print
 
Na szczęście udało mi się odnaleźć zdjęcia z przepisu na wrap a’la burrito.
 Gdzieś mi zaginęły, ale już je MAM ! <3 
Pokochana opcja na obiadek czy kolację, szczególnie przez mojego młodszego brata Maćka. 
Wykonanie wymaga od nas troszkę dłuższej pracy, aczkolwiek nie jest to nic trudnego.
Jestem pewna, że zakochacie się w tym daniu tak jak i ja. 🙂


Oprócz tego muszę Wam powiedzieć, ze już jutro (27.05)
 wyjeżdżam z Polski aż na 3,5 miesiąca. Boje się bardzo lotu, 
mam jak zwykle milion przesiadek. 
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie 
i bez żadnych stresujących incydentów.
 Trzymajcie kciuki ! 
W związku z tym, że wyjeżdżam, 
uda mi się dzielić z Wami nowymi, ciekawymi i bardzo amerykańskimi przepisami. Chciałabym też od czasu do czasu wrzucić na maniaczkę parę zdjęć z życia w USA.
 Mam nadzieję, że uda mi się bardziej zająć blogiem
 i troszkę go odwietrzyć, dodać jakieś new ones’e. 
WE”LL SEE ! <3
 
 
Wrap 
 
 
Składniki: 
250 g mięsa mielonego 
200 g przecieru pomidorowego
3 (najlepiej różnokolorowe) papryki
1/2 papryczki chili 
2 ząbki czosnku
25 dag sera żółtego
2 pomidorki
400 g fasoli
200 g kukurydzy
8 placków ‘tortilla’
 
skladniki
 
  
Zaczynamy:
  
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 
 
 
1
 
 
Na oliwie z oliwek (lub oleju) podsmażamy cebulkę, aby się zeszkliła. 
Dodajemy mięso mielone i czosnek. 
Pamiętajmy, aby nie dodawać czosnku wcześniej niż mięsa,
 bo będzie miał gorzki smak. 
 
 
2
 
 
Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy warzywa, 
fasolkę z kukurydzą i przecier pomidorowy.
 Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy starty ser. 
Doprawiamy słodką lub ostrą papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. 
Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy na bok.
 
 
3
 
 
 Na  placki  wykładamy farsz i zwijamy jak na zdjęciu. 
 
 
4
 
 
Takie zawijanki podgrzewamy na patelni bez tłuszczu.
Najlepiej smakują z sosem tzatziki lub po prostu ze śmietaną. 
 
 
 
SOS TZATZIKI 
 
 
Na tarku o grubym oczku ścieramy świeżego ogórka. 
Wyciskamy z niego sok i dodajemy 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany jogurtowej)  
oraz 2 łyżki majonezu. Następnie wciskamy 2 ząbki czosnku
 i dodajemy 2 łyżki przyprawy do tzatzików. 
Wszystko dokładnie mieszamy.  
 
 
sos
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
end
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarz (1)

  1. Zazdroszcze wyjazdu.. ja moze wybiore sie za rok do USA, ale to nic pewnego.. udanej podrozy, szerokiej drogi i wspanialych wakacji:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress