Spaghetti carbonara to potrawa powstała w połowie dwudziestego wieku. Oparta głównie na masie jajecznej, boczku i długo dojrzewającym serze. Pasta w 100% włoska łączona z wieloma różnymi makaronami. Moja wersja to po prostu makaron spaghetti. Bardzo prosta, a zarazem wyborowa opcja na obiad czy kolacje. Tym razem jednak dodamy moja ukochaną cukinie ! <3 Mam nadzieje, że wypróbujecie podzielicie się ze mną wrażeniami. Z chęcią dodam na bloga zdjęcia waszych dzieł, wystarczy tylko podesłać mi zdjęcie na fanpage ! –> FANPAGE
Wróćmy jednak do przepisu…
SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ
Śmietanka 18% | 1 szklanka = 230g | 1 łyżka = 12g |
Składniki:
2 cukinie
400 g makaronu
(wedle uznania, u mnie spaghetti)
150 g boczku
50 ml śmietany 18%
80 g sera długo-dojrzewającego
(polecam z biedronki)
2 duże ząbki czosnku
3 jajka
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Zaczynamy:
Makaron ugotuj według opakowania.
Aby przygotować masę jajeczną jajka wymieszaj ze śmietaną.
Cukinie kroimy w plasterki, a następnie w paseczki,
boczek pokrój w kosteczkę, czosnek wyciskamy w dusicielu
(lub kroimy drobniutko),
pietruszkę również kroimy drobniutko.
Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż, aż będzie rumiany i puści tłuszcz.
Po paru minutach dorzucamy czosnek oraz cukinie
i podsmażaj jeszcze chwilę, w zależności czy lubisz warzywa chrupiące czy miękkie.
Następnie wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Na końcu dodaj starty ser, ale zostaw troszkę na wierzch do podania.
Wyłącz ogień i wlej mieszankę jajeczną, wymieszaj wszystko.
Dodaj pietruszkę i dopraw sola i pieprzem jak lubisz.
Podawaj ze startym serem.
SMACZNEGO !!!
Ps. Relacja z wizyty w VANCOUVER już w niedzielę ! <3
Ciumki Maniaczka !
Zależy nam na tym aby nie powstała jajecznica tylko “sos” do makaronu. Gdy makaron jest ugotowany i podgrzany na patelni wystarczy wyłączyć gaz i wlać taką masę aby masa jajeczna się ścięła, a nie usmażyła na jajecznice
Nie martw się to jest klasyk przepisu, jajka pod wpływem ciepła stracą swoje “niechciane przez człowieka” składniki.
Dlaczego trzeba wyłączać ogień gdy wlewamy masę jajeczną?
uwielbiam spaghetti carbonara a Twój przepis z cukinią to doskonałe urozmaicenie tego słynnego dania