18 lipca 2014 Martyna Mierzwa

Spaghetti carbonara z cukinią

image_pdfimage_print

Spaghetti carbonara to potrawa powstała w połowie dwudziestego wieku. Oparta głównie na masie jajecznej, boczku i długo dojrzewającym serze. Pasta w 100% włoska łączona z wieloma różnymi makaronami. Moja wersja to po prostu makaron spaghetti. Bardzo prosta, a zarazem wyborowa opcja na obiad czy kolacje. Tym razem jednak dodamy moja ukochaną cukinie ! <3 Mam nadzieje, że wypróbujecie podzielicie się ze mną wrażeniami. Z chęcią dodam na bloga zdjęcia waszych dzieł, wystarczy tylko podesłać mi zdjęcie na fanpage ! –> FANPAGE

Wróćmy jednak do przepisu… 

SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ 
 
Śmietanka 18% 1 szklanka = 230g1 łyżka = 12g
 
 
Składniki: 
2 cukinie
400 g makaronu
(wedle uznania, u mnie spaghetti)
150 g boczku 
50 ml śmietany 18%
80 g sera długo-dojrzewającego
(polecam z biedronki) 
2 duże ząbki czosnku 
3 jajka
Natka pietruszki
Sól i pieprz
 
skladniki
 
 
 
Zaczynamy:
 
Makaron ugotuj według opakowania. 
Aby przygotować masę jajeczną jajka wymieszaj ze śmietaną.
 
sos 
 
Cukinie kroimy w plasterki, a następnie w paseczki,
boczek pokrój w kosteczkę, czosnek wyciskamy w dusicielu 
(lub kroimy drobniutko)
pietruszkę również kroimy drobniutko. 
 
  
dodatki
  
 
Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż, aż będzie rumiany i puści tłuszcz.
 Po paru minutach dorzucamy czosnek oraz cukinie 
i podsmażaj jeszcze chwilę, w zależności czy lubisz warzywa chrupiące czy miękkie. 
Następnie wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. 
Na końcu dodaj starty ser, ale zostaw troszkę na wierzch do podania. 
  

boczekcukiniaiser
 
 
Wyłącz ogień i wlej mieszankę jajeczną, wymieszaj wszystko. 
Dodaj pietruszkę i dopraw sola i pieprzem jak lubisz. 
 
 
masa jajeczna
 
 
Podawaj ze startym serem. 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
end1
 
 
Ps. Relacja z wizyty w VANCOUVER już w niedzielę  ! <3 
 
Ciumki Maniaczka !
 
 

Komentarzy (3)

  1. Zależy nam na tym aby nie powstała jajecznica tylko “sos” do makaronu. Gdy makaron jest ugotowany i podgrzany na patelni wystarczy wyłączyć gaz i wlać taką masę aby masa jajeczna się ścięła, a nie usmażyła na jajecznice 🙂 Nie martw się to jest klasyk przepisu, jajka pod wpływem ciepła stracą swoje “niechciane przez człowieka” składniki. 🙂

Skomentuj Mode Moi Sell Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress