Już prawie kwiecień… Matura za pasem i coraz mniej czasu. Pogoda jak na razie dopisuje, przez co coraz mniej mamy ochotę na siedzenie w książkach.
Ale jak mus to mus!
Niestety, gdy wokół tyle się dzieje często zapominamy o najważniejszych posiłkach w ciągu dnia. Śniadanie, obiad i kolacja to taki sam “mus” jak maturalny “mus”.
Dlatego też wrzucam dla Was bardzo łatwy przepis na szybki obiad.
Ale czym właściwie jest pesto?
Pesto to włoski sos tradycyjnie robiony w moździerzu, składający się z bazylii, oliwy z
oliwek, parmezanu czy innego twardego sera, orzechów i soli. Ma cudowny aromat
i nadaje potrawom cudowny smak.
Można przygotować je samemu w domu, ale zależy nam na czasie,
więc wystarczy kupić go w słoiczku.
Takie pesto możemy jeść z pieczywem,
sałatkami, czy po prostu makaronem.
Mam nadzieję, że wypróbujecie
i zakochacie się tak jak ja w tym smaku.
Rureczki z pesto i kurczakiem
Składniki:
400g makaronu ( ja użyłam rureczek )
150 g pesto
200 g śmietany
2 duże piersi z kurczaka
Zaczynamy:
Makaron gotujemy 2 minutki krócej niż zalecane na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w małe kosteczki, doprawiamy solą i pieprzem.
(Ja nie używam innych przypraw,
aby nie zdominowały czy zmieniły smaku bazyliowego pesto.)
Małe kawałki kurczaka smażymy na oliwie z oliwek.
W misce mieszamy pesto ze śmietaną.
Do usmażonego kurczaka dodajemy makaron i pesto.
Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie za długo.
SMACZNEGO !!!
OSM Sanok! Bardzo dobrze 🙂
Ale pysznie wygląda *.*
Zapraszam: http://malliniak.blogspot.com/2014/03/bff.html
mniam !! 🙂