4 lipca 2013 Martyna Mierzwa

Makaron z krewetkami i czosnkiem

image_pdfimage_print
 
A oto przepis na pyszny obiadek.  Wiele ludzi boi się jeść krewetki, ja też kiedyś bałam się  
spróbować tych jakże dziwnych stworów, ale ich smak jest bardzo zbliżony do smaku ryby. 
W końcu to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Niestety cena tego dania będzie większa, bo za krewetki trzeba zapłacić okolo 10 zł za 250 g . 
Ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taki rarytas. Z resztą oprócz krewetek nie ma nic drogiego w tym przepisie.Bardzo proste przygotowanie, a efekt końcowy i smak zwala z nóg. 
 

 

Makaron z krewetkami
 
Składniki:
Opakowanie makaronu ( najlepiej kokardek )
500 g krewetek ( ja kupiłam w Biedronce ,,Black Tiger ” )
  
krewetkiimakaron
 
Oliwa z oliwek 
2 duże ząbki czosnku 
Koperek 
 
czosnekoliwaikoperek
 
 
Zaczynamy:
 
Krewetki przelewamy wrzątkiem i odrywamy tzn. uropody. 
Odstawiamy do miski.
 
krewetki
 
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez około 8 minut, 
od czasu do czasu mieszając. 
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
 
 
smazing
 
 
Czosnek wyciskamy przez dusiciela i dodajemy do krewetek.
 
 
czosnekpietruszka
 
 
Koperek drobno kroimy.
 Ugotowany makaron dodajemy do patelni z krewetkami.
Po czym doprawiamy solą i pieprzem.
 Na końcu w krewetkach ląduje koperek.
 
 
cats
 
 
 Całość  jeszcze chwilkę smażymy. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
DSC_7300
 
 
 
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress