28 października 2013 Martyna Mierzwa

Jesienne afgańskie ciasteczka

image_pdfimage_print
Jestem największym leniem świata…
W każdej dziedzinie. 
Z tego całego lenistwa nie mam nawet czasu, żeby wrzucić kolejny przepis.
Za co bardzo przepraszam.
Nauki w bród, matura coraz bliżej, a ja nie robię nic….  no może przesadzam. 
Po prostu jestem jakoś rozkojarzona,  przez co to,  czego się 
uczę, jakoś nie może wejść mi do głowy.  
Trzeba się po prostu ogarnąć i tyle !
 

 

KONIEC NARZEKANIA Bierzmy się za ciasteczka … <3 
 
 
Afgańskie ciasteczka 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Kakao (prawdziwe) 1 szklanka = 130g1 łyżka = 8g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego
 (a najlepiej roztopionego masła)
 
 
skladniki1
 
 
 
 Zaczynamy:
 
Masło ucieramy z cukrem na kremową masę.
 
masa1
 
 
Stopniowo dodajemy mąkę i kakao. 
Na końcu  kokos i pogniecione płatki. 
Wszystkie składniki najlepiej łączy się po prostu rączkami. 
I to chyba było by na tyle 🙂
 
 
masa
 
 
Formułujemy małe kuleczki i spłaszczamy je. 
(najlepiej robi się to łyżeczką) 
 
Masa jest dość krucha, także nie przejmujemy się i ugniatamy dodatkowo w dłoniach. 
 Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut do temperatury 180*C.
 
PAW_3145
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
p.txt-16

 

Komentarzy (17)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress