22 czerwca 2014 Martyna Mierzwa

Zupa brokułowa

image_pdfimage_print
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę brokułową, która jest mało kaloryczna, zaspokaja nasze apetyty i możemy ją modyfikować w zależności od naszych podniebień. Zupka jest szybka w przygotowaniu, podać ją możemy w towarzystwie grzanek, makaronu czy po prostu tartego żółtego sera. Możemy dodać troszkę imbiru, aby dodać zupce charakteru… Wszystko zależy od tego co gra w waszych duszach! Ja daje Wam podstawę, ale zarazem mój sposób na ta zupkę 🙂 
  

Zupa brokułowa
 
 
Składniki:
1 duży brokuł 
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 por
1 seler 
Natka pietruszki 
(może być to też korzeń-wtedy traktujemy jak resztę warzyw) 
Opcjonalnie:
3 żabki czosnku
5 łyżek śmietany 
 
1
 
 
Zaczynamy:
 
Warzywa kroimy w kosteczki czy  paseczki jak wygodnie. 
Ostatecznie będziemy wszystko blendować także nie ma to dużego znaczenia. 
 
 
2
 
 
Cebulę opalamy nad palnikiem. 
Ja niestety mam kuchenkę indukcyjna więc podsmażam 
ją na patelni przekrojoną w pół bez tłuszczu. 
Pokrojone warzywa z wyjątkiem brokułu zalewamy w dużym garnku wodą,
doprawiamy sola, pieprzem i gotujemy przez około 10/15 minut. 
Zupę możemy doprawić różnymi ziołami.
 Pamiętajmy, aby tylko nie przesadzić bo chodzi nam najbardziej o smaku brokułów 🙂 
 
 
3
 
 
 W tym czasie osobno gotujemy przez kilka minut brokuły w lekko osłodzonej wodzie.  
Następnie przekładamy je do gotujących się warzyw. 
Gotujemy jeszcze chwilkę. 
 
 
4
 
 
Gdy warzywa już są miękkie, przelewamy je (razem z wodą w której się gotowały)
 do blendera dodajemy pokrojoną pietruszkę i dokładnie miksujemy. 
 
 
5
 
 
Do zmiksowanej zupki możemy dodać śmietanę. 
Podajemy z serem czy np. orzechami na wierzchu. 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
6
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress