17 grudnia 2015 Martyna Mierzwa

Świąteczne cukrowe ciasteczka z nutą miodu i wanilii

image_pdfimage_print

Chyba każdy z nas czeka na Święta z ogromną niecierpliwością… Dekorowanie domu, ubieranie choinki, słuchanie kolęd i to co tak bardzo nas wszystkich cieszy pieczenie ciasteczek, choinek, reniferów, gwiazdek itd. Uwielbiamy ten czas bo łączy nas wszystkich niesamowicie. Boże Narodzenie sprawia, że zapominamy o złości, łagodzi nasze zmartwienia i pozwala nam się zrelaksować… <3 Mój przepis na pierniczki KLIK zasługuje na Waszą uwagę tak samo jak i ten który przedstawię Wam dzisiaj. Oba przepisy nadają się na pieczenie na miesiąc przed Świętami jak i dzień przed Bożym Narodzeniem. Ciasteczka są kruche, pachą tym cudownym czasem i kładą nam ogromny uśmiech na buzi nie tylko podczas jedzenia, ale całego procesu przygotowania ciasta, wykrawania kształtów i dekorowania lukrem! 

Ten przepis mimo, że podobny do pierniczków, daje troszkę inny efekt końcowy. Pachnie miodem, wanilia i odrobiną migdałów. Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym domu, aż uszy się trzęsą z niecierpliwości… <3 Idą Święta…ten najpięknieszy czas! Rodzinny czas, który spędźmy razem z naszymi najbliższymi np. robiąc te pyszne świąteczne ciasteczka… 

 

Świąteczne Ciasteczka z nutą miodu, wanilii i migdałów

Składniki:

2 pełne szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczka ekstraktu  migdałowego (opcjonalnie)
3 łyżki miodu

skladniki

 

 

Wykoananie:

W misce mieszamy dokładnie mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i odkładamy miskę na bok. 

 

suche

W osobnej misce mikserem ubijamy masło  cukrem na kremową masę. Następnie dodajemy żółtko i ponownie miksujemy.  Gdy masa jest już kremowa i żółciutka dodajemy miód i oba ekstrakty i miksujemy aby masa dokładnie się wymieszała. 

mokre-down

 

Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy do mieszanki jajecznej mieszankę mączną i dokładnie mieszamy. 

mikssuuu

 

Gdy masa jest gotowa dzieli na małe części, przekładamy do foli lub małych reklamówek i wkładamy do zamrażalki na 20/30 minut. 


MAR_5609

Gdy ciasto jest wystarczająco twarde, szykujemy sobie miejsce do wykrawania ciasteczek. Posypujemy blat i wałek mąką, aby ciasto nie kleiło się i nie rozrywał. I zaczynamy zabawę! <3 Robimy to na co mamy ochotę! Serduszka, choinki, gwiazdki, renifery… 

MAR_5631

MAR_5640

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-10 minut na złoty kolor w temperaturze 190*C. Pamiętajmy by doglądać ciasteczka, aby się nie spiekły!
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i pozostawiamy ciasteczka do wystygnięcia przez około 10 minut na blaszce. 

foremki

 

Ciasteczka możecie ozdobić lukrem, wystarczy wam 2 pełne szklanki cukru pudru oraz 3 lub 4  łyżki ciepłej wody. To wszystko zmiksujcie na gładką masę dodając cukru lub wody w zależności od konsystencji. Lukier powinien być gęsty. Ja do swojego dodałam również żelowych barwników spożywczych. 

MAR_5672

 

MAR_5665

Troszkę dodatkowym zdjęć z mojego “lukrowania”. 🙂 

MAR_5685

 

 

 

MAR_5690

 

MAR_5693

 

MAR_5699

 

MAR_5706

 

 

Komentarzy (4)

  1. W naszym domu pierniczki zawsze pieczemy w Mikołajki 🙂
    Przez trzy tygodnie czekają, szczelnie zamknięte i dzięki temu na święta są idealnie chrupiące ! 🙂

    • martyna

      W przepisie tak po trochu napisałam, że własnie na około 2 szklanki cukru pudru przypada 3 łyżki ciepłej wody, to trzeba zmiksować i ja dodałam barwników spożywczych 🙂 Można je kupić w supermarketach 🙂

Skomentuj anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress