Szybka, prosta i bardzo ciekawa opcja na niedzielny obiadek.
Tym razem z sosem sojowym, czyli najbardziej popularną przyprawą kuchni azjatyckiej.
Sos ma słony smak, rzadką konsystencje i nadaje się jako przyprawa do wielu dań,
takich jak mięsa, ryby, sałatki czy warzywa i ryż. Nie jest drogi i możemy kupić go w każdym supermarkecie. Po raz kolejny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu,
takich jak mięsa, ryby, sałatki czy warzywa i ryż. Nie jest drogi i możemy kupić go w każdym supermarkecie. Po raz kolejny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu,
może bardzo polubicie ten specyficzny smak i przyprawa ta znajdzie się na
Waszych pułkach obok magi, soli i pieprzu.
Ryż z cukinią i marchewka w sosie sojowym
Składniki:
2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
3 woreczki ryżu
( gotujemy z godnie z zaleceniem na opakowaniu )
1 łyżeczka imbiru
sezam do posypania
Zaczynamy:
Marchew myjemy i obieramy, cukinie tylko dokładnie myjemy.
Cukinie kroimy w trójkąciki, marchewkę w podłużne paski,
a czosnek możemy pokroić drobniutko lub po prostu
wycisnąć za pomocą dusiciela.
Zaczynamy od smażenia cukinii na małym
ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek.
Następnie dodajemy marchewkę, czosnek oraz imbir.
Przez parę minut podsmażamy po czym zalewamy wodą
i przez kolejne kilka minut dusimy, aby warzywa stały się miękkie.
Ryż gotujemy w między czasie,
gdy jest już gotowy wrzucamy go na patelnie do warzyw
i dodajemy sos sojowy.
Możemy również doprawić do smaku wedle uznania.
Tak przygotowane danie smażymy jeszcze chwilkę,
aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Gotowy ryż podajemy posypany sezamem.
SMACZNEGO !!!