13 kwietnia 2014 Martyna Mierzwa

Ryż z cukinią i marchewką w sosie sojowym

image_pdfimage_print
Szybka, prosta i bardzo ciekawa opcja na niedzielny obiadek. 
Tym razem z sosem sojowym, czyli najbardziej popularną przyprawą kuchni azjatyckiej. 
Sos ma słony smak, rzadką konsystencje i nadaje się jako przyprawa do wielu dań,
 takich jak mięsa, ryby, sałatki czy warzywa i ryż.  Nie jest drogi i możemy kupić go w każdym supermarkecie. Po raz kolejny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, 
może bardzo polubicie ten specyficzny smak i przyprawa ta znajdzie się na 

Waszych pułkach obok magi, soli i pieprzu. 

Ryż z cukinią i marchewka w sosie sojowym
  
Składniki:
2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
3 woreczki ryżu
( gotujemy z godnie z zaleceniem na opakowaniu )
1 łyżeczka imbiru
sezam do posypania
 
podpisaneskladniki
 
 
Zaczynamy:
 
Marchew myjemy i obieramy, cukinie tylko dokładnie myjemy. 
 
 
podpisanemyju
 

Cukinie kroimy w trójkąciki, marchewkę w podłużne paski, 
a czosnek możemy pokroić drobniutko lub po prostu 
wycisnąć za pomocą dusiciela. 
 
 
podpisanecats
 
 
Zaczynamy od smażenia cukinii na małym 
ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek.
 Następnie dodajemy marchewkę, czosnek oraz imbir. 
Przez parę minut  podsmażamy po czym zalewamy wodą 
i przez kolejne kilka minut dusimy, aby warzywa stały się miękkie.
 
 

podpisanekroimynapatelni
 
Ryż gotujemy w między czasie,
gdy jest już gotowy wrzucamy go na patelnie do warzyw 
i dodajemy sos sojowy.
Możemy również doprawić do smaku wedle uznania.
Tak przygotowane danie smażymy jeszcze chwilkę,
 aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
 
 
podpisanealmost
 
 
Gotowy ryż podajemy posypany sezamem.
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
chinszczyzna
 
 
 
 
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress