25 lutego 2015 Martyna Mierzwa

Muffinki z wiórkami z białej czekolady

image_pdfimage_print
Kochani,
 
 
Ostatnio zabrałam się za czytanie książek Reginy Brett. Myślę, że są Wam dość znane: “Bóg nigdy nie mruga”, “Jesteś Cudem” i “Bóg zawsze znajdzie Ci pracę”. Książki składają się z 50 rozdziałów (lekcji życia). Mam za sobą już Jesteś Cudem i zaczęłam czytać angielską wersję “God never blinks” (Bóg nigdy nie mruga). Nie ukrywam, że nie jeden rozdział sprawił, że na moich policzkach pojawiały się łzy. Te książki zwyczajnie zmieniają podejście do życia, na znacznie lepsze. 
 

Sama dziwiłam się jakiś czas temu, jak to jest, że jestem wciąż taka szczęśliwa, że nie przejmuję się głupotami, że nie przeklinam jak uderzę się łokciem w róg tylko dziękuję, że nie bolało bardziej. 
Książki Reginy Brett pokazują nam z jak tragicznymi sytuacjami ludzie potrafią sobie poradzić, a jak błahe sprawy sprawiają, że tracimy czas na umartwianie się. Każdy z nas Jest Cudem, każdy jest inny i wyjątkowy na swój własny sposób i każdy z nas powinien to doceniać. 
Regina uczy zwyczajnego i prostego SZCZĘŚCIA, które każdy z nas może dostrzec w codziennych sytuacjach. Dzięki takiej lekturze zaczynamy patrzeć na świat w inny i mniej surowy sposób, taka lektura sprawia, że jesteśmy lepszymi ludźmi. 
 
 
jestescudem
 
Postaram się od czasu do czasu opowiedzieć Wam trochę o niektórych historiach w zwięzły sposób, żeby przekazać Wam garstkę tych książek. 🙂 
 
***
 
Ale wróćmy do przepisu! 
 
Dzisiaj przepis na pyszne muffinki, które przyciągają zapachem, najlepiej smakują na ciepło posmarowane prawdziwym masełkiem czy nutellą, albo po prostu polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie.  Masa na muffinki jest bardzo gęsta, dlatego też muffinki są zbite niemalże jak bułeczki. 
 
 
 
 
MUFFINKI Z WIÓRKAMI Z BIAŁEJ CZEKOLADY 
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Składniki suche:
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (ja oczywiście mam go w słoju z laską wanilii) 
1 starta biała czekolada
Składniki mokre:
2 jajka
1/3 szklanki mleka + 2 łyżki
1/2 szklanka roztopionego masła 
 
 
skladniki
 
 
 
 
Wykonanie:
 
 
Zaczynamy od wymieszania w dwóch osobnych miskach
 dokładnie składników suchych (mąka, cukier,wiórki,proszek do pieczenia)
 i mokrych (mleko,jajka,masło). 
 
 
masa
 
 
 
Następnie wlewamy masę z jajek, mleka i masła do wymieszanych suchych składników. Mieszać możemy widelcem, nie przejmujemy się grudkami, 
 masa powinna być zbita i gęsta. 
 
 
masa-2Bdruga
 
 
Taką masę przekładamy do foremek  i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku 
przez około 25-30 minut, aż ładnie wyrosną i będą złociste. 
 
 
pieczenie
 
 
 
Tak jak mówiłam, dobrze jest je jeść na ciepło, ale nie od razu! Dajmy muffinkom dojść do siebie przez te 5 minut i wtedy wyciągnijmy je z foremek 🙂 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (2)

  1. Anonymous

    Martyna 🙂
    jestem zainteresowana książkami, które czytasz 🙂 Chciałabym też kupić jedną z nich w języku angielskim, jednak nie wiem czy dam radę z angielskim bo jestem na poziomie intermediate. Mogłabyś mi poradzić czy lepiej dac sobie spokój i kupic w jezyku polskim ? Dziękuje. 🙂

    • Ja już w liceum szukałam ksiązek w języku angielskim, a wtedy nie rozumiałam jeszcze połowy słów w książce… 🙂 Ale WARTO WARTO WARTO czytać, najlepiej z telefonem i tłumaczem najprostszym, podkreślać sobie słówka i pisac ołówkiem z boku tłumaczenie, słowa zawsze się powtarzają więc za 4,5 czy 10 razem już zapamiętasz 🙂 POLECAM bardzo czytać po angielsku, ja szczerze dużo bardziej wole niż po polsku, bo czytając dodatkowo uczysz się języka i wynosisz coś z książki, jak skończę Bóg nigdy nie mruga mogę CI pożyczyć tą angielską wersję i niektóre słówka już będą przetłumaczone 🙂
      Ciumki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress