11 marca 2015 Martyna Mierzwa

Kokosowe ciasteczka kawałkami czekolady i malinkami na wierzchu

image_pdfimage_print
 
Ten przepis to moja ciasteczkowa perełka! Jak zwykle prosty i pyszny. Dobry dla każdego ! Bo jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego to malinki dodadzą świeżego  i lekko kwaśnego smaku, który zrównoważy słodycz ciasteczek. Musze powiedzieć, że moja mama nie zawsze jadła moje ciasteczka,     
ale te posmakowały je tak, że siedziała przy stole, aż zniknęły ! 
 

W poniedziałek rano mama zawiozła mojego brata do szkoły, ja w kuchni robiłam kawkę i nagle dzwoni telefon! Maciek w panice, zapomniał mi powiedzieć, że obiecał na poniedziałek moje ciasteczka dla dziewczyn z klasy z okazji Dnia Kobiet! Miałam 1,5 godziny, jak na ciasteczka to przecież wystarczająco, początkowo troszkę zdenerwowana, Maciek jak zwykle zapomniał mi o tym powiedzieć, ale po chwili pomyślałam. Tyna ! 
Co Ty !? TY MASZ NIE UPIECZESZ CIASTECZEK !? 
 
 
No właśnie! Więc spięłam pośladki i zabrałam się za pieczenie. Maciuś oczywiście nie wiedział, że je piekę więc pobiegł do sklepiku i kupił na kreskę lizaki! Także dziewczyny były bardzo zadowolone bo dostały i ciastka i lizaki, 
a nauczyciele mojego brata też podobno byli zachwyceni ! 
No i muszę sie przyznać, że posta zaczęłam pisać wczoraj (wtorek), ale mama wyciągnęła mnie na siłownie i kończę dzisiaj… I ZNOWU PIEKŁAM TE CIASTECZKA tym razem dla moich przyjaciółek, a szczególnie jeden SOLENIZANTKI Gembosi ! <3 
Kochani ! Nie ma co gadać MUSICIE SPRÓBOWAĆ 🙂 
 
 
 
 
Kokosowe ciasteczka z kawałkami czekolady i malinkami 
 
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Składniki:
 
1/2 kostki miękkiego masła
 (możecie je roztopić ale odstawcie do wystygnięcia aby nie było gorące)
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 (bardzo pełna) szklanka maki 
1 jajko 
1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w kosteczkę
garstka malinek (mogą być mrożone -ja takich używam) 
 
podpisaneskladniki
 
 
Zaczynamy:
 
Mąkę dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, dobrze jest też dodać szczyptę soli. 
 
 
podpisanesuche skaldniki
 
 
W osobnej misce miksujemy masło przez około 1 do 2 minut, aby stało się puszyste i kremowe, następnie dodajemy cukier nie wyłączając miksera.
Na końcu dodajemy jajko i miksujemy aż masa stanie się jednolita. 
 
 
podpisanemasa mokra
 
 
Następnie łączymy suche składniki z kremowa masą, najwygodniej robi się to mikserem. 
Gdy masa jest gotowa dodajemy kawałki czekolady i mieszamy  łyżką. 
 
 
 
podpisanemasa koncowa
 
 
 
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Z masy formujemy kuleczki, kładziemy na blaszkę i spłaszczamy. Pamiętajcie by między ciasteczkami zachować odstępy (ok.2cm). Na końcu dekorujemy ciasteczka  malinkami 
Moje się pokruszyły bo były mrożone,  
także na każde ciasteczko nakładałam 1/2 łyżeczki malinek. 
Ciasteczka pieczemy przez około 16-18 minut, do czasu gdy będą złociste. 
 
 
 
 podpisanepieczenie koncowe
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
podpisanePAW_1161
 

Komentarzy (6)

Skomentuj Ewa i Ania Laskowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress