Dość długo zastanawiałam się czy kolejny post powinien znowu składać się z prywatnych zdjęć czy powinnam w końcu podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem padło na przepis, ale pewnie w przyszłym tygodniu dodam zdjęcia z pożegnalnej imprezy z Polski. Co do dzisiejszego przepisu to przygotowałam go jeszcze w Polsce, gdy zaczynał się sezon na szparagi. Tutaj w USA o każdej porze roku można kupić to warzywo w dość taniej cenie. Szkoda, że w Polsce gdy nie ma sezonu cena przekracza 18 zł. ; ( Mam nadzieję, że jednak wypróbujecie taką szybka, a jakże wykwintną przekąskę gdy będziecie gościć swoich przyjaciół, czy rodzinę, bo jest to strzał w 10 !
Oryginalny przepis, który znalazłam w amerykańskiej książce zawierał pesto i uważam, że ta wersja też jest przepyszna, jednak nie zawsze mamy w domu świeżą bazylie by takie pesto przygotować, a sklepowego nawet nie radze kupować, płaci się straszne pieniądze za chemie i składniki, które do włoskiej wersji nigdy, przenigdy by nie trafiły!
Francuskie Wrapy ze Szparagami
Składniki:
200 g szparagów (połowa sklepowej porcji)
1/2 szklanki startego sera (najlepiej tłustego by ładnie się topił)
6 plasterków szynki prosciutto
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka tymianku, bazylii, lub ziół prowansalskich
sól, pieprz
Zaczynamy:
Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć, następnie staramy się odłamać twarde końcówki. Jest to bardzo proste bo wystarczy wygiąć szparagi przy końcu, a wraz ze skwierczącym odgłosem odłamie się ta najtwardszą (zdrewniałą) część. Następnie gotujemy szparagi w osolonej wodzie, z odrobiną cukru przez około 4/5 minut. Najlepiej robi się to w wysokich i wąskich garnkach (na stojąco), ale możecie przekroić szparagi na pół i ugotować je na ‘leżąco’.
Gdy szparagi są już ugotowane i osuszone, ciasto francuskie
należy pokroić na równe kwadraciki. Powinno wyjść 6 lub 8 porcji 🙂
Ze szparagów robimy małe bukieciki, używamy do tego 3 połówek.
Takie “bukieciki” owijamy szynką.
Następnie na ciasto francuskie kładziemy nasze zawijasy ze szparagami i szynką.
Wszystko posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Łączymy przeciwległe rogi.
Gotowe wrapy układamy na pergaminie do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200*C. Zanim zaczniemy je piec, możemy posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem lub po prostu mlekiem.
Czas pieczenia to około 15/20 minut, ważne żeby nasze wrapy ładnie się zarumieniły.
No tak… kolejny świetny przepis! 🙂 Aż mi ślinka leci na samą myśl, gdyż znajdują się w nim moje dwa ulubione składniki… a mianowicie szparagi i prosciutto!
Pomyślę o tym przepisie przy najbliższej imprezie andrzejkowej… a może więcej przepisów na ciekawe przekąski ? 😛
Ściskam,
Panna Joanna
No jasne ! Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów którymi mogę się z Wami dzielić !
Całuje Panno Joanno !
Kiedy post o twoich tatuazach?
Jeśli na taki post macie ochotę to muszę się zmobilizować i porobić zdjęcia ! 🙂