Piekąc nasze domowe wypieki w domu najczęściej używamy mąki białej, tej z niskiego wymiału, która pozbawiona jest wartościowych składników. Przez co gdy potem jemy to co upiekliśmy za chwilę sięgamy po kolejną i po kolejną dokładkę. Jest to spowodowane zawartością błonnika, który w białym pieczywie pawie się nie znajduje. Śladowe ilości tego składnika sprawiają, że pieczywo z białej mąki tak na prawdę w ogóle nas nie syci. Co więcej biała mąką zawiera większe ilości skrobi, która nas tuczy. Mąka razowa jest po prostu pełna wartości, a jedząc chyba o to nam chodzi.
Musimy zaspokoić potrzeby naszego organizmu a przy tym czuć się syci i pełni energii.
Dzisiaj mam dla Was muffinki właśnie z takiej mąki, z bardzo małą ilością tłuszczu i cukru. Po upieczeniu i przeliczeniu kalorii, wyliczyłam, że jedna muffinka o tylko 140 kal, gdzie te zwyczajne muffinki z białej mąki, cukru i czekolady to około 250/300 kalorii. A najgorsze jest to, ze nie kończy się nigdy na jednej muffince… Puste kalorie.
Fit owsiane muffinki z mąki razowej
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 1/2 szklanki mąki razowej
1 duży i dojrzały banan, mogą być nawet dwa
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka ( ja użyłam sojowego)
3 łyżki płatków migdałowych
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
Zaczynamy:
Banany obieramy, kroimy w kosteczki i ugniatamy na miazga.
Mozemy dodac lyzke lub dwie soku pomaranczowego.
Suche skladniki mieszamy lyzka w duzej misce,
nastepnie dodajemy mokre czyli mleko, olej
i lekko ubite jajko. dokładnie mieszamy.
Gowowa mase wlewamy do foremek i posypujemy platkami owsianymi.
Pieczemy okolo 20 minut w 190*C.
Ja najbardziej uwielbiam taka muffinke z lyzeczka dobrego dzemu. <3
SMACZNEGO !!!
Eeee, przepis wygląda świetnie, ale w liście składników brakuje oleju, który później jest wymieniony w sposobie przygotowania :).
Mamusiu ! zapomniałam o oleju! 🙁 Dziękuje za info! Już poprawione 🙂
omnomnomnomnom