17 czerwca 2013 Martyna Mierzwa

Amerykańskie pancake’sy

image_pdfimage_print
Miałam okazje być w USA parę razy i  bardzo ciężko było mi przyzwyczaić się do tych słodkich śniadań.
Mnóstwo bitej śmietany, truskawek, jagód, czekolady, syropu klonowego, gofrów i właśnie pancake’sów. 
Chodząc tam do szkoły spotkałam się ze śmiechem znajomych gdy podczas lunchu wyciągnęłam z torby kanapkę z szynka i serem. U nich jeśli nie pizza to bułki z masłem orzechowym i dżemem. 
Dzisiaj pozwolimy sobie na coś bardzo amerykańskiego i bardzo słodkiego.

PANCAKES’Y 
( przepis prosto z TEXASU ) 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki :
szklanka mąki
5/6 szklanki mleka (odrobinę mniej niż maki)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka (a nawet dwie czy trzy im więcej tym lepiej) cukru 
jajko
1/4 kostki roztopionego masła(do masy)
1/4 kostki zimnego masła pokrojonego w kostki do dekoracji 
Truskawki
Syrop klonowy
 (oczywiście dodatki są całkowicie dowolne może  być to cukier puder, dżem czy cudowna nutella) 
  
skladniki to
 
 
Zaczynamy :
Wrzucamy wszystko do miski 
jajko osobno roztrzepujemy 
 
p[ankasemiziu
 
Roztrzepane jajko dodajemy do suchej masy i
dodajemy mleko . 
 
Mieszamy mieszamy mieszamy 
 
Ciasto gotowe !
 
miskimiskimiski
 
Patelnię dobrze rozgrzewamy i dodajemy bardzo małą ilość tłuszczu . 
Smażymy piękne, okrąglutkie naleśniki . 
 
nalesniki
 
 
Układamy zamek z placuszków, dodajemy 
masełko na szczyt i polewamy syropem<3
 
Om nom nom nom nom 
 
  
SMACZNEGO !
nalesniki,pancakesy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (4)

Skomentuj Katarzyna Hućko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress