10 maja 2014 Martyna Mierzwa

Szarlotka/ kruche ciasto z jabłkami z patelni

image_pdfimage_print
Na wstępie chciałabym Was przeprosić za to, że maniaczka zniknęła z bloga na tak długo… 
Dla mnie było to bardzo, ale to bardzo trudne. Wytrzymać te dwa tygodnie bez pieczenia grrrrr…
Dzisiaj koło 11 leżąc już w piżamce w łóżku wpadł mi do głowy pomysł,
jak to zwykle maniaczkowe pomysły wpadają mi do łepka w nocy… 
Musiałam coś upiec. 
Dzisiaj na śniadanko zjadłam pyszna granole z jogurcikiem <3 

Ale ale ale… Musze zwalić to wszystko na tą nieszczęsną maturę.
 Niestety stwierdzam, że mimo naprawdę porządnych 
przygotowań matura  zaskoczyła cholernie, niestety bardzo niepozytywnie. 
Jakimś dziwnym trafem każda matura jaką już pisałam była dla mnie niesamowicie trudna. Co więcej,  mimo ilości zadań i książek które przerobiłam 
np. z angielskiego miałam duże problemy.
 Oczywiście w opowiadaniu  rozpisałam się tak, że musiałam skreślić cały jeden akapit.
Jeśli chodzi o słuchanie, nie miałam problemów, ale mało czasu zostało na czytanie…
 W ogóle się nie wyrobiłam. Przepłakałam cały następny dzień. 
Polski mam nadzieje, zdam. Matura rozszerzona z matematyki… ha ha ha 🙂 
Nie powiem nic. Na szczęście troszkę czasu zostało mi do geografii… 
Ale po tym wszystkim to na prawdę nie wiem czego się spodziewać. 
Wrzucę Wam nawet parę zdjęć mojego pokoju… 
Mam nadzieję, że to wszystko nie pójdzie gdzieś w las… 
 
matura
 
 
 ***
 
Jeśli chodzi o coś co dla Was dzisiaj przygotowałam, 
jest to przepyszny placek w sam raz na niedzielne podwieczorki.
 Jakiś czas temu, gdy moja mamcia wróciła z urodzinowej
 imprezy u znajomych przyniosła pyszny placek z rabarbarem… 
Ogarneła od swojej koleżanki przepis, ale ja postanowiłam zrobić 
coś podobnego, ale  z jabłkami. Wyszło coś a’la szarlotka na kruchym cieście. 
Mam nadzieje, że Wam posmakuje. 
 
 
 
Kruche ciasto z jabłkami z patelni
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
 
 
Składniki:
 
1/2 szklanki cukru
 (przyda się jeszcze z 3 łyżki do masy jabłkowej jeśli jabłka są kwaśne)
3 szklanki maki
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła 
7 jabłek
 
 
skaldniki]
 
 
 
 
 Zaczynamy:
 
 
Na początku zagniatamy kruche ciasto.Można wszystko zrobić w malakserze, ale też i ręcznie. Zaczynamy od (jak ja to mówię) “podziabdziania” masła z mąką. 
Potem dodajemy mąkę,cukier, proszek do pieczenia 
oraz 4 żółtka i zagniatamy ciasto 
Wszystko dzielimy na dwie (nierówne) części. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Jedna część większa na spód oraz część mniejsza na kruszonkę. 
 
 
ciastokruche
 
  
W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy masę jabłkową.
 Jabłuszka obieramy i ścieramy na tarce. 
Przekładamy je na patelnie posypujemy cukrem, możemy doprawić cynamonem i tak smażymy je przez około 10/15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, 
aby sok odparował. 
 
 
jablkowamasa
 
 
Gdy masa jabłkowa jest gotowa pozwalamy jej ostygnąć. 
Większą część ciasta układamy kawałkami na pokrytej papierem blaszce 
i ugniatamy, aby połączyły się w cały płat. 
Robimy dziureczki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15/20 minut do 180*C.  
 
 
W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo szklankę cukru pudru,
na końcu gdy piana jest już gotowa dodajemy łyżeczkę soku z cytryny
oraz łyżeczkę maki ziemniaczanej i delikatnie  mieszamy już ręcznie. 
 
 

 
 
Gdy spód jest już złocisty i troszeczkę ochłoną, 
wykładamy masę z jabłek, na jabłka ubite białka 
i ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta.
 Pieczemy przez około 20 minut na złocisty kolor w 180*C. 
 
 
ciastow blaszce
 
 
Ciasto podajemy wedle uznania. Ja lubię na ciepło z bitą śmietaną < 3
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
szarlotka1
 

Komentarzy (5)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress