8 marca 2015 Martyna Mierzwa

Mini Torciki na Dzień Kobiet

image_pdfimage_print
Moje Panie… 
Nadchodzi Dzień Kobiet, miedzynarodowe świeto NAS WSZYSTKICH KOCHANE. 
Mam do Was ogromna prośbę. Poświećcie ten dzień dla siebie ! Odpuście sprzatanie, nauke, zmartwienia… 

Postarajcie  się wstać rano z łóżka z uśmiechem na buzi i przeżyć każdą chwilę tego dnia w ten sam szczęśliwy sposób.Nawet jeśli coś się spierniczy, nawet jeśli wylejecie na siebie gorącą kawę, jeśli zatniecie się przy depilacji,Nawet jeśli coś się spierniczy, nawet jeśli wylejecie na siebie gorącą kawę, jeśli zatniecie się przy depilacji,  nawet jeśli pojawi się uporczywy pryszcz na Waszych buźkach! Olejcie to! Właśnie wtedy kiedy będziecie miały w czterech literach wszystkie napotkane przeszkody, ten dzień stanie się piękny! Powtarzam… TO NASZE ŚWIĘTO, 
KAŻDEJ Z OSOBNA!   
 

Nie przejmujcie się dietą, jeden dzień bez liczenia kalorii to przecież nie przestępstwo i nagle nie utyjemy 15 kg. Następnego dnia wypijecie rano szklanke ciepłej wody z cytryną, albo zjecie łyżkę otrębów i pomożecie naturze przetrawić wszystkie słodkie grzeszki! 
Zróbcie sobie domową maseczke, ubierzcie ulubioną sukienkę, umalujcie się swoimi najlepszymi kosmetykami, zróbcie sobie paznokcie, posłuchajcie „Cztery Pory Roku“ Vivaldiego, potańczcie i pouśmiechajcie się do siebie w lustrze. Zobaczcie jakie piękne i cudowne jesteście. 
Mam nadzieję, że ten dzień będzie dla Was wyjątkowy!
Aby ułatwić Wam pracę nad wyjątkowymi łakociami, mam dla Was szybki, a co ważne BARDZO PROSTY przepis na mini torciki. 
Możecie zrobic go dla siebie i przyjaciółek, ale możecie podsunąć też przepis do wykonania Waszym facetom!!!
Panowie…
Wyzywam Was do tego zdania!!! 😉 Jestem pewna, że dacie rade! Może się wydawać, że przepis jest trudny, czasochłonny… ale to NIEPRAWDA.  Panowie kochani bądźcie odważni i pokażcie, że dacie rade ! Dla Waszych ukochanych, niesamowitych i pięknych kobiet.
Trzymam Kciuki!!!
Mini Torciki na Dzień Kobiet 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
 
 Składniki na biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki mąki
 ¾ szklanki cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 cukier wanilinowy
podpisaneskladniki na biszkopt
 
 
 Wykonanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180*C. Przygotuj również blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek.
(Jeśli kompletnie nie potrafisz sobie z tym poradzić to wbij całe jajko na dłoń i pozwól, aby białko przedostało się między Twoimi palcami, wtedy żółtko przełóż do innej miski)
 
W jednej misce dokładnie zmiksuj żółtka i po chwili zacznij stopniowo dodawać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i miksuj aż powstanie gładka masa. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę
.
podpisanebiszkopt 1
 
 
 
Odstawiamy mikser i delikatnie łączymy obie masy. Wystarczy zrobić to łyżką. Przekładamy wszystko do blaszki i wyrównujemy powierzchnie.
Blache wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15/16 minut, aby biszkopt upiekł się na złoty kolor. Po upieczeniu odłuż blachę na bok, aby wystygła.  
Gdy biszkopt już przestygł wyciagnij go z blachy i odwróć, aby sciągnać papier.
 
 
podpisanebiszkopt2+pieczenie
 
 
 
Teraz zabieramy się za wykrajanie naszych kółek. Uzyjcie do tego zwykłych  szklanek.  Postarajcie się zrobić to logicznie aby wyszło Wam jak najwięcej okrągłych biszkopcików.
Jeśli chcecie by Wasz torcik był bardziej wilgotny i dodatkowo miał w sobie nutkę kawy możecie polać każde kułekczko dwoma łyżeczkami zaparzonej kaway.
Tak przygotowane biszkopciki odkładamy na bok.
 
podpisanewycinanie kołeczek
 
 
Składniki na masę:
200/250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka (lub dwie jesli lubicie na słodko) cukru pudru
½ startej gorzkiej czekolady
 
podpisanemasa skladniki
 
 
Wykonanie:
Śmietankę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gładka mase, dodajemy cukru i jeszcze chwilke miksujemy. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.
 
podpisanemasa wykonanie
 
 
Zabieramy się za ułożenie naszych kremowych torcików.
Zaczynamy oczywiście od biszkoptów, następnie nagładamy dwie pełne łyżki masy, wygładzamy i przekładamy biszkoptem, tą procedure możecie powtórzyć dwa razy (dla większej ilości niższych torcików) lub nawet cztery (dla dwóch wysokich torcików). Pamiętajcie tylko aby zakończyć masą. Wierzch możecie udekorować tarta czekolada czy np. Truskawkami.
 
Smacznego Kochani 🙂 !
 
 

Komentarzy (4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress