“Często-gęsto” zdarza mi się kupić banany a potem nawet nie zdążę ich zjeść bo już są pociemniałe, brzydkie i człowiek wcale nie ma na nie ochoty… Jest na to świetne rozwiązanie, które od jakiegoś czasu z ogromnym zapałem stosuje! Taki pomysł na wykorzystanie tych miękkich bananów to idealny sposób na prosty lunch, drugie śniadanie czy podwieczorek! Kto nie lubi sobie od czasu do czasu umilić dnia szybkim pieczeniem i pysznymi muffinkami. Czekoladowa polewa rozpływa się w ustach ! MNIAM MNIAM MNIAM ! Nie ma sensu nawet Was namawiać to po prostu sprawdzony przepis, który warto zapisać !
BANANOWE MUFFINKI
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
1 kostka masła
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki pokrojonej (deserowej) czekolady
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
kilka kropelek aromatu waniliowego
3/4 szklanki brązowego cukru
Zaczynamy:
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy wszystkie składniki, oprócz bananów i czekolady.
MIKSU MIKSU MIKSU
Banany obieramy i kroimy w małe kawałki.
Wrzucamy do miski i dusimy dusicielem.
Dodajemy do masy wraz z czekoladą i mieszamy.
Ja w tym momencie nie potrafię powstrzymać się od próbowania masy.
Nakładamy do foremek na babeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 15-20 minut.
Gdy babeczki są już złociste, wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia.
Ja dodatkowo rozpuściłam czekoladę i polałam muffinki.
Starłam też białą czekoladę…
Po prostu nie mogłam się oprzeć.
Gdy ozdobicie muffinki czymś, na co macie ochotę, możecie w końcu wszystko schrupać !
SMACZNEGO !!!
myślisz że udałby się bez jajek?
Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że gdybyś dodała może troszkę mleka 🙂 Żeby konsystencja była podobna 🙂 Może by się udało. Niestety nigdy nie robiłam nic bez jajek… Ale muszę w takim razie spróbować 🙂 Kiedyś widziałam parę przepisów na ciastka i muffiny bez jajek i w sumie niczym się nie różniły. Czasem tylko zamiast masła jest mleko. Ja zawsze używam masła ze względu na jego smak 🙂
POZDRAWIAM :*
Wyglądają przeapetycznie!! A ja kocham wszystkie bananowe wypieki… 🙂
Zostań moją żoną będziesz mi gotować a ja za to będę Cię bardzo kochał :*
Jejkuujejku! Uwielbiam to! Prosze dodawaj wiecej takich słodkości! Uwielbiam jak jestes temu oddana! Prosze nie przestawaj! :*