1 października 2014 Martyna Mierzwa

Tarta z sosem beszamelowym, kurczakiem i cukinią

image_pdfimage_print
Jeju, tyle mnie tu nie było. Jest mi okropnie głupio i bardzo wstyd…. Ale życie pędzi tak szybko. Minęły tylko dwa tygodnie odkąd jestem w Polsce, a tak wiele się wydarzyło. Zdążyłam pojechać do Zakopanego na zawody Joyride gdzie wydarzyło się wiele niefortunnych wypadków i 70% czasu spędziłam w szpitalu z moim kuzynem Arturem, zdążyłam odwiedzić Kraków dwa razy, być w Sanoku też dwa razy i co ciekawe wyjechać z kraju i wrócić. Jestem przemęczona tym wszystkim, ale z drugiej strony myślę, że chyba dobrze jest być tak wciąż zajętym. Nie tracę czasu na siedzenie przed telewizorem czy przed komputerem, nie obijam się, ponieważ wciąż jestem w biegu. Dzisiaj rano sobie obiecałam, że spędzę ten dzień dla siebie. Nałożyłam domowej roboty maskę na włosy po czym zobaczyłam jak brudne było moje lustro… No i jak to ja musiałam je umyć… A skoro miałam już w ręce płyn do mycia szyb to umyłam okno w łazience… i tak się wszystko zaczęło.

 Umyłam wszystkie okna w domu, a jest ich dość sporo. Potem poodkurzałam też cały dom, pościeliłam łóżka i powycierałam kurze. Mama rano  wspomniała coś o praniu to zaczęłam prać, potem suszyć i leciałam na bieżąco  z prasowaniem… I tak własnie spędziłam dzień 😀 ALE ALE ALE … !!! Wcale niczego nie żałuje. Cieszę się, że mogłam odciążyć mamę, która wróciła dość późno z pracy. Z resztą kiedyś w końcu trzeba by było to zrobić to dlaczego nie dzisiaj !? 🙂 HAHAHA

 

 Ja po prostu nie umiem siedzieć na tyłku ..:D 
 
Dzisiaj mam dla Was pyszną Tarte z sosem beszamelowym zamiast pomidorowego jak to najczęściej w pizzy bywa 🙂
 
 
Tarta z sosem Beszamelowym, kurczakiem i cukinią.
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g

Składniki na kruche ciasto:


3/4 kostki chłodnego masła

2 szklanki plus 2 łyżki mąki
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:

1 duża pierś z kurczaka

1 cebula czerwona
1 cukinia
30 dag sera żółtego, tartego 

Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem –


https://wszystkomaniaczka.pl/lasagne-ekspresowe/ 

 
podpisane1-horz

 

Zaczynamy:

Mąkę kroimy z masłem dużym nożem, dolewamy wody (nie wszystko naraz) i szybko zagniatamy ciasto. Możemy dodać ulubionych ziół i nie zapominamy o szczypcie soli. Następnie dzielimy na dwie kulki i odstawiamy do lodówki na 30 minut. 


podpisanecias



Gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotujcie cukinie oraz kurczaka. Cukinie pokrójcie w talarki, a następnie w ćwiartki i podsmażcie na oliwie z dodatkiem czosnku, soli oraz pieprzu aby zmięknął. Pierś z kurczaka pokrójcie w małą kosteczkę, doprawcie solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy (aby był złocisty) i usmażcie na oliwie z oliwek na dużym ogniu ogniu. 


podpisanesmazene


  Gdy ciasto posiedzi w lodówce przez 30 minut wyciągamy je z lodówki i wałkujemy. Formę na tarte smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą po czym wykładamy na nią ciasto. Ciasto dobrze dociskamy do formy i dziurawimy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 180°C lub do czasu gdy się zarumieni. 

Proporcje w przepisie wystarcza na dwie tarty. 

Gdy ciasto jest w piekarniku możemy przygotować sos beszamelowy. 

Przepis podany jest w przepisie na ekspresowe lasagne w tym linku:
 
podpisaneciasto
 
 
Gdy sos jest już gotowy, a ciasto upieczone czas, aby wylać 1/2 sosu na pierwszą tartę
i wyłożyć farsz czyli kurczaka, cukinie i posypać posiekaną cebulką. Na końcu posypujemy wszystko serem i oprószamy oregano. Pieczemy około 15/20 minut w temp. 180°C. 
 
 
podpisanePAW_5281
 
 
Taka tarta najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
 
 
podpisanecats
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress