W końcu w domu !!!
Po tygodniowej przerwie gdy tylko dojechałam do Rzeszowa wpadłam do kuchni, otworzyłam lodówkę i co ? CUKINIA pierwsza wpadła mi do oka. Zaraz potem mleko kokosowe, ale to następnym razem ….
Te placuszki robione są błyskawicznie i jak zwykle z małą ilością składników. Dodatkiem w moim przypadku jest sos czosnkowy i pomidorki, ale wszystko zależy od Was.
CIUKINIOWE PLACUSZKI
Składniki na placuszki:
1 duża cukinia
90 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
Składniki na sos:
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
Placuszki:
Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy),
następnie ścieramy na tarku (duże oczka).
Pozbywamy się niepotrzebnej wody wyciskając
startą cukinie nad sitkiem.
Do cukinii dodajemy jajko i mieszamy,
po czym dodajemy sól oraz mąkę i znowu mieszamy.
Nagrzewamy patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek ( minimalna ilość )
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos:
Czosnek przeciskamy przez dusiciela (ja dorzuciłam też pokrojonej pietruszki)
dodajemy do wymieszanej śmietany z majonezem.
Placuszki podajemy z pomidorkami i sosem.
SMACZNEGO !!!
Jak dodasz jeszcze jedna pokrojona cebule, troszke mleka i bułki tartej to bedą jeszcze lepsze 🙂
i pieprzu do smaku 😛
muszę wypróbować, bo wygląda niesamowicie! Dzięki że jesteś i nie przestawaj robić tego co robisz! 🙂
przejęzyczenie chyba, bo na zdj natka pietruszki a nie koperek 🙂 bardzo smacznie wygląda!