23 czerwca 2013 Martyna Mierzwa

Cukiniowe placuszki

image_pdfimage_print
W końcu w domu !!!

Po tygodniowej przerwie gdy tylko dojechałam do Rzeszowa wpadłam do kuchni, otworzyłam lodówkę i co ?  CUKINIA pierwsza wpadła mi do oka. Zaraz potem mleko kokosowe, ale to następnym razem …. 

Te placuszki robione są błyskawicznie i jak zwykle z małą ilością składników. Dodatkiem w moim przypadku jest sos czosnkowy i pomidorki, ale wszystko zależy od Was.
CIUKINIOWE PLACUSZKI 
 
Składniki na placuszki:
1 duża cukinia 
90 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
 
cukiniajajkomakasol
  
Składniki na sos:
 
3 łyżki śmietany 
1 łyżka majonezu 
pół ząbka czosnku
 
skladnikinasoso
 
Placuszki:
 
Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy), 
następnie ścieramy na tarku (duże oczka).
Pozbywamy się niepotrzebnej wody wyciskając 
startą cukinie nad sitkiem. 
 
tarkowycisk
 
Do cukinii dodajemy jajko i mieszamy, 
po czym dodajemy sól oraz mąkę i znowu mieszamy.
 
miksujemy
 
Nagrzewamy patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek ( minimalna ilość )
Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
 
smazing
 
Placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. 
 
Sos:
 
Czosnek przeciskamy przez dusiciela (ja dorzuciłam też pokrojonej pietruszki)
 dodajemy do wymieszanej śmietany z majonezem.  
 
sos
 
 
Placuszki podajemy z pomidorkami i sosem.
 
 
 
SMACZNEGO !!!
DSC_6916
 
 
 
 

Komentarzy (3)

  1. Anonymous

    Jak dodasz jeszcze jedna pokrojona cebule, troszke mleka i bułki tartej to bedą jeszcze lepsze 🙂
    i pieprzu do smaku 😛

  2. Anonymous

    muszę wypróbować, bo wygląda niesamowicie! Dzięki że jesteś i nie przestawaj robić tego co robisz! 🙂

  3. Anonymous

    przejęzyczenie chyba, bo na zdj natka pietruszki a nie koperek 🙂 bardzo smacznie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress