5 czerwca 2014 Martyna Mierzwa

Tarta z jabłkami

image_pdfimage_print
 To co większość z nas najlepiej pamięta z dzieciństwa to w większości babcine przetwory, świeże mleko od krowy i cudowny zapach rozchodzący się po domu. Świerzy zapach pieczonych jabłek z cynamonem, pyszne ciasto… Zawsze wyglądało tak samo! Teraz mamy mnóstwo wariacji związanych z tzw. “szarlotkami”. 
Każdy robi jak lubi ! Czasem ciasto kruche, czasem pół-kruche, czasem posypane kruszonką, czasem samą bezą, albo w ogóle bez żadnej góry, a tu już wkrada nam się tarta <3 Kruchy spód … mniam ! Troszkę dżemu brzoskwiniowego i masa jabłek <3 Nie ma co gadać ! ZABIERAJMY SIĘ ZA PIECZENIE…
 

 

TARTA Z JABŁKAMI 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Składniki:
 
150 g masła
1 żółtko
50 g  cukru pudru 
200 g mąki 
2 łyżki śmietany
1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego
5 średnich jabłek 
 
skaldniki
 
 
Zaczynamy:
 
Z mąki, cukru, żółtka, miękkiego (ale nie ciepłego) masła i śmietany wyrabiamy ciasto.
Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
 
2
 
 
Ciasto wykładamy na formę do tarty (najlepiej z wyciąganym dnem)
dokładnie wylepiamy boki i dno. Nożem robimy małe dziurki.  
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. 
 
 
ciastooo
 
 
Ciasto smarujemy dżemem i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłka. 
Pieczemy w temp. 200*C przez około 25 minut. 
 
 
RAW_0077-dowtolepsze
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
RAW_0156
 

Komentarzy (2)

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress