Christmas Eve – czyli Amerykańska Wigilia

 
Dzisiaj mam dla Was mnóstwo zdjęć z polskiej wigilii w Teksasie
 i postaram się opowiedzieć Wam troszkę jak wygląda to właśnie tutaj. 
Mianowicie, wigilię zaczyna się w ten sam sposób.
Głowa rodziny prowadzi modlitwę po czym składamy 
sobie wszyscy świąteczne życzenia. Oczywiście jeśli chodzi opotrawy wygląda to prawie tak samo z wyjątkiem tego, że uszka i pierogi kupuje się gotowe w supermarkecie pod nazwą : KASIA’S PIEROGI !  

Co dziwne w USA nie świętuje się 6 grudnia jako dnia Świętego Mikołaja, ponieważ prezenty od Mikołaja składane są pod choinką i otwierane są w Świąteczny poranek. Gdy zapytałam Ani dlaczego aż tyle prezentów jest pod choinką, powiedziała, że każdy członek rodziny przygotowuje prezent 
dla każdego członka rodziny.
Dlatego też pod choinką znalazło się około 50 paczek 🙂 


Każdy prezent był przecudnie zapakowany! 
I chyba gdyby nie to, że każdy dom 
jest przystrojony, nie wiedziałabym, że są święta.  
W każdym sklepie lecą świąteczne piosenki, wszyscy chodzą
 ubrani w świąteczne ciuszki! Jest niesamowity klimat! 
Ogromnie cieszę się, że miałam okazję być w te święta właśnie tu. 
A jeśli chodzi o moją ukochaną rodzinkę… właściwie to w tym roku przeżyłam 3 wigilie !
U dwóch babci na skype i u rodziny Kowalczyków.  
Podrzucam Wam sporo zdjęć. 
Mam nadzieję, że spędzacie równie miło czas!
 
 
 
 WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANI !!!
baking
 
cakes
 
 
choinka
 
church
 
foos
 
hhhaaapyhankuka
 
 
pierogi
 
present
 
prezenty
 
prezenty3
 
prezenty333
 
prezentyyy
 
wigilia
 
wigilia23
 
 
 
Merry Christmas !!!!
 



Przygotowania do Amerykańskich Świąt

Chciałabym Was na początku bardzo przeprosić za moją nagminną nieobecność u maniaczki. 
W tym roku mam przyjemność spędzić święta w Texasie z bardzo bliskimi przyjaciółmi. 
Niestety przed wyjazdem nie miałam chwili czasu na przygotowanie czegoś dla Was. 
Jednak myślę, że któryś z poprzednich przepisów z pewnością nada się na wigilijny stół. 

Wrzucam Wam linki do przepisów! 
 


KARMELOWE PALUCHY
 
BABECZKI
(zamiast truskawek możecie wrzucić budyń czekoladowy, albo zwykłe kostki czekolady) 
 
 
CASUAL COOKIES
 
 
AFGAŃSKIE CIASTECZKA
 
 
CIASTECZKA MOCNO-CZEKOLADOWE
 
 
GRUDNIOWE PIERNICZKI
 
 
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Poza tym…
Chciałabym Wam złożyć najnajnajnajnaj cudowniejsze życzenia …

Po prostu wszystkiego o czym każdy/każda z Was marzy. 
Żeby wszystkie postanowienia noworoczne zostały spełnione. 
Abyście rozpoczęli nowy rok z ogromną siłą i uśmiechem na twarzy 
i żeby tak już zostało do przyszłego sylwestra. 
Maturzystom życzę ogromnych ambicji, 
stawiajmy sobie wysoko poprzeczki, bo wtedy osiągniemy dużo dużo więcej ! 🙂 

Chciałabym Wam życzyć aby te święta były najpiękniejsze, 
abyście w gronie rodziny czy przyjaciół spędzili niezapomniane chwile, 
aby potrawy na stole w jak najmniejszym stopniu odkładały się na naszych brzuszkach i udach ! 
Ale przede wszystkim żeby ten czas spędzony z rodziną był pełen miłości i ciepła…
Oczywiście zdrowia, szczęścia, pomyślności to tak tradycyjnie 🙂
  
A i zapomniałabym…

 I życzę Wam dużej ilości wolnych chwil w których będziecie mogli tu do mnie zaglądać i próbować  tych wszystkich banalnych pyszności ! 🙂

Wesołych Świąt !!!!



Wrzucam jakieś zdjęcia z tych kilku dni za wielką wodą 🙂

usa kolejne prezenty
 
usa prezenty
 
usa swieta przygotowania
 
 
usa widoki
 
usaswieta przygotowania2
 
 



Najpyszniejszy sernik z białą czekoladą i masą karmelową

Święta idą ogromnymi krokami. 
Powoli trzeba zacząć przygotowania do wigilijnej wieczerzy. U mnie  w domu zawsze ostatnie 3 dni przed Bożym Narodzeniem to ogromne zamieszanie, od rana do nocy siedzimy z mamą w kuchni, sprzątamy i zdobimy dom. Ale w tym roku postanowiłyśmy zacząć to wszystko dużo wcześniej. Chcę chociaż trochę odciążyć mamę zanim wyjadę. Choinka jest już prawie ubrana, pierniczki upieczone… 

No i najcudowniejszy sernik upieczony. 
Wiem, wiem … jeszcze ponad 2 tygodnie, ale serniki 
spokojnie można mrozić…. bez obaw możecie wrzucić 
ostudzony sernik do zamrażalnika, oczywiście dobrze i szczelnie zamknięty. 
Nie zmienia on smaku, podobno jest wręcz lepszy po zamrożeniu i odmrożeniu. 
Jest kremowy i się nie kruszy. A w zamrażalniku może spędzić nawet kilka miesięcy. 
 
Dzisiejszy przepis na sernik z białą czekoladą, migdałowym spodem 
 i kajmakową masą po prostu rozpływa się w ustach, a co najlepsze, 
wymienia się 200 g zwykłego twarogu ( z 1 kg ) na 200 g serka mascarpone…. 
Sernik jest kremowy i ma cudowny delikatny smak. 
Mam nadzieję, że wypróbujecie go w swoich domach! 
 
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASĄ KAJMAKOWĄ 
 
 
Składniki na spód:
3/4 szklanki mielonych migdałów
( mogą to być zwykłe zmielone orzechy ) 
150 g herbatników 
60 g masła ( roztopionego ) 
 
2
 
 
Zaczynamy:
 
Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera razem ze zmielonymi migdałami.
Blendujemy do momentu rozkruszenia każdego kawałeczka. 
Dodajemy płynne masło i ponownie blendujemy. 
 
 
1
 
 
 Powstałą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem.  
Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. 
 
 
25
 
 
Składniki na masę serową:
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
Mąka ziemniaczana1 szklanka = 200g1 łyżka = 12g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
 
800 g sera białego
200 g serka mascarpone 
 
3
 
  
1 szklanka cukru pudru
1,5 tabliczki białej czekolady
 ( roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali )
200 ml śmietanki kremówki (30 %) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
5 jajek
  
cats
 
 
Zaczynamy:
 
Ser blendujemy  na gładką ( bez-grudkową masę ) 
 
 
4
 
 
 W dużej misce mieszamy oba rodzaje sera, dodajemy cukier, oba rodzaje mąki,
jajka, śmietankę oraz białą czekoladę. Wszystko mieszamy mikserem. 
 
 
6
  
 
 Powstała masa wyjdzie rzadka, ale tak właśnie ma być. 
Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód.
  
 
7
 
 
Pieczemy przez troszeczkę więcej niż godzinę w temperaturze 180*C. 
Gdy sernik będzie już upieczony, zostawiamy go jeszcze 
na pół godziny w półotwartym piekarniku. 
Wierzch smarujemy masą kajmakową ( krówkową ) i posypujemy mielonymi orzechami. 
 
 
catsddd
 
 
Schładzamy w lodówce 🙂
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 PAW_6074
 



Pierniczki

Ale ten rok szybko leci, przecież dopiero co świętowaliśmy nowy rok.
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie  rok 2013 był bardzo ciężki pechowy. Niestety dla wielu osób, szczególnie rowerzystów.  Mimo wszystko nie tracimy nadziei. 
Już w tym tygodniu mikołajki… Później święta, sylwester i nowy rok, nowe postanowienia…
 W tym roku całkiem inaczej niż zwykle. Zobaczymy co z tego będzie, ale już tęsknie za rodziną
na samą myśl o wyjeździe, ale na razie nie o tym. 
 

 
Wypadałoby zacząć piec pierniczki, które będą 
(o ile Wam się uda ich nie zjeść zaraz po upieczeniu, gdy są takie chrupkie i cieplutkie) 
wilgotniały w pudełkach, gdzieś schowane w spiżarkach, czy w szafkach. 

To mój ulubiony przepis na pierniczki <3 
 
Użyłam tym razem miodu wielokwiatowego i to był strzał w dziesiątkę! 
Akurat w biedronce był troszeczkę taniej, więc czemu nie? 🙂 
Zachęcam Was bardzo bardzo do wypróbowania tego przepisu, 
bo jest moim korzennym faworytem! 
 
 
 
 
Pierniczki <3 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Miód1 szklanka = 360g1 łyżka = 22g
Składniki:
 
60 g masła
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki miodu
1 jajko
 
skladniki1
 
 
1 opakowanie przyprawy korzennej 
 
PAW_5634
 
 
Zaczynamy:
 
Mąkę przesiewamy razem z sodą, przyprawą oraz cukrem pudrem.  
 
maka
 
 
Na środku robimy dziurkę, do której wbijamy jajko (temperatura pokojowa) 
i dodajemy miękkie masło.
(ja użyłam stopionego, musiałam je rozmrozić,  ale przez to ciasto było bardzo klejące) 
  
 
makajajkomaslo
 
 
Zaczynamy ugniatanie. Jeśli będzie się to wszystko bardzo kleiło,
 po prostu dodajcie troszkę mąki.
Najlepiej sobie usypać małą górkę na blacie.
Po chwili dodajemy miód.
 
 
uganiatanie plus miod
 
 
Jeśli ciasto będzie już miało puszystą i bez-grudkową konsystencję, kroimy je w paseczki, wsadzamy do woreczków foliowych i wrzucamy do zamrażalnika na 30 minut. 
 
 
kroimy
 
 
 Po 30 minutkach wykładamy ciasto na blat i ćwiczymy nasze boobs’y. 
Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości i wycinamy foremkami, 
w zależności od upodobań.
 
PAW_5717
 
 
Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 170*C przez około 15 minutek. 
A tak naprawdę to tak, aby ciasteczka się nie spaliły, ale nie były też za blade. 
Po upieczeniu zostawiamy pierniczki na gorącej blaszce przez ok. 10 minut, aby ostygły!
 
 
 
PAW_5812
 
 
Pierniczki przechowujemy  w szczelnych pojemnikach przez 1-4 tygodni.
Albo po prostu jemy je zaraz po upieczeniu, ciesząc się
 pysznym aromatem korzennym i smakiem masełka. 
 
  
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
PAW_5827