Spaghetti ze szpinakiem
Dzisiaj mam dla Was nie tylko przepis na bardzo prosty obiadek dla fanów szpinaku ! Zachęcam bardzo do wykorzystania tego przepisu, jest naprawdę powalający, a jeśli nie lubicie sera pleśniowego możecie go po prostu pominąć i dodać zwykły ser żółty, który będzie się dobrze topił. Szybko prosto i pysznie, a przecież w gotowaniu u Maniaczki właśnie o to chodzi, żeby zrobić, a się nie narobić ! To co próbujecie ? 🙂
Szpinakowe spaghetti
Śmietanka 18% | 1 szklanka = 230g | 1 łyżka = 12g |
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti (gotujemy jak zwykle)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki do zup i sosów
1 opakowanie sera pleśniowego (250g)
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Zaczynamy:
Na patelni rozgrzewamy masło, musimy pamiętać
o niskiej temperaturze, aby się nie spaliło.
Dodajemy mrożony szpinak i pod przykryciem smażymy przez parę minut,
aby szpinak się rozmroził i był mięciutki.
Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy dwa ząbki czosnku.
Pamiętamy o małym ogniu i mieszaniu.
Dodajemy śmietankę i serek pleśniowy.
Mieszamy jeszcze chwile, aby ser się rozpuścił i całość “zabulgotała”.
Około 5-8 minut.
Gdy sos jest już gotowy podajemy z makaronem i posypujemy żółtym serem.
SMACZNEGO !!!