Spaghetti ze szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was nie tylko przepis na bardzo prosty obiadek dla fanów szpinaku !  Zachęcam bardzo do wykorzystania tego przepisu, jest naprawdę powalający, a jeśli nie lubicie sera pleśniowego możecie go po prostu pominąć i dodać zwykły ser żółty, który będzie się dobrze topił. Szybko prosto i pysznie, a przecież w gotowaniu u Maniaczki właśnie o to chodzi, żeby zrobić, a się nie narobić ! To co próbujecie ? 🙂 
 
 

 
Szpinakowe spaghetti
 
Śmietanka 18% 1 szklanka = 230g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
1 opakowanie makaronu spaghetti (gotujemy jak zwykle)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki do zup i sosów
1 opakowanie sera pleśniowego (250g)
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
 
 
Zaczynamy:
 
Na patelni rozgrzewamy masło, musimy pamiętać 
o niskiej temperaturze, aby się nie spaliło.
Dodajemy mrożony szpinak i pod przykryciem smażymy przez parę minut,
 aby szpinak się rozmroził i był mięciutki.
 
 
1
 
 
Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy dwa ząbki czosnku.
Pamiętamy o małym ogniu i mieszaniu.
 
 
 
2
 
 
Dodajemy śmietankę i serek pleśniowy.
Mieszamy jeszcze chwile, aby ser się rozpuścił i całość “zabulgotała”.
Około 5-8 minut. 
  
 
 
Gdy sos jest już gotowy podajemy z makaronem i posypujemy żółtym serem. 
 
 
 
 
 
 SMACZNEGO !!!

PAW_5878