Ciasto czekoladowo-kokosowe

 
Wrzucam też przepis mojego eksperymentu z mlekiem kokosowym. 
Otóż nigdzie nie mogłam znaleźć czegoś ciekawego z tym  składnikiem więc 
postanowiłam się pobawić i stworzyć coś nowego. Jak zwykle prosto pysznie i NA TEMAT ! Czasem po prostu mamy ochotę się pobawić w kuchni i stworzyć coś pysznego, tak też było tym razem 🙂 

 
Coś czekoladowo-kokosowe
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Składniki na małą okrągłą blaszkę: 
100g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki  mąki
 2 jajka
100 g masła
Opakowanie cukru wanilinowego. 
 Pół tabliczki czekolady 
3/4 szklanki mleka kokosowego
( powinnam dodać też wiórki kokosowe, ale takowych nie posiadałam )
Możecie wsadzić spokojnie z pół szklanki.
 
maslocukierjajka-down-side 
 
 
Zaczynamy:
 
Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy jajka,
mleko kokosowe, mąkę ( zmieszaną z proszkiem i cukrem wanilinowym).
Dalej miksujemy, aż powstanie płynna masa.
 
 
mix
 
Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy roztopioną czekoladę. 
Do drugiej, ja ( gdybym miała )  dodałabym wiórki kokosowe.
 
dzielimy
 
Teraz kolejność z jaką wlejecie masy do ( wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą )  blaszki zależy od Was. Ja następnym razem zrobiłabym na odwrót. Na spód dałabym masę czekoladową, a na górę głównego bohatera czyli kokos. 
 
 
wformie
 
 
Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika na 40-60 minut .
 
 
 
Podajemy posypane cukrem pudrem z pyszną kawusią.
 
MNIAM 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
DSC_6761