Domowa Granola – Poranny budzik
Poniedziałki….
Dobre do zaczynania od nowa naszych (krótkotrwałych) diet…
Dlatego dzisiaj mam dla Was przecudne śniadanie. Mianowicie GRANOLA.
Jest to mieszanka płatków owsianych z wszelkimi dobrociami znalezionymi w kuchni.
Mogą to być orzechy, suszone owoce… co tylko chcecie.
Dzisiejszy przepis jest zrzutką moich szuflad i spiżarki.
Ale dlaczego granola?
Może dlatego, że jest pełna zdrowych tłuszczów zawartych w orzechach, pełnych błonnika płatków owsianych
i naturalnego słodzika jakim jest miód.
Jemy ją najczęściej z jogurtem albo po prostu z mlekiem i owocami. Nie jest mało kaloryczna, ale na śniadanie idealna. Doda nam ogromnej dawki energii którą podczas treningu z pewnością wykorzystamy.
GRANOLA
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki rodzynek
4 łyżki miodu
( ja rozpuszczam go zawsze w mikrofali jeśli nie jest płynny)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
ps. Ja dodałam tez 3 łyżki kokosu, ale nie ma go na zdjęciach składników.
Zaczynamy:
Orzechy kroimy na duże kawałki.
Wszystko mieszamy w blaszce i dodajemy
płatki owsiane, migdały, cukier,kokos, cynamon i płynny miód.
Wszystko ponownie mieszamy i równomiernie układamy.
(Jeśli nie macie plastikowej blaszki, lepiej wyłożyć ją pergaminem do pieczenia.)
Granole pieczemy przez 15 minut w temp.180*C.
Zaglądając do niej średnio co 3 minuty.
Musi pamiętać by co te 3 minutki dokładnie wymieszać składniki w piekarniku,
aby każda warstwa równomiernie się upiekła.
Po czym odstawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego pojemnika.
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu.
Niektóre przepisy mówią, ze wytrzyma nawet do miesiąca,
ale czy to by było możliwe skoro tak pysznie smakuje?
Daje Wam maks 5 dni ! 😉
Ja podaję ją z jogurtem i bananami.
SMACZNEGO !!!