Paluchy z ciasta francuskiego z serem
Kominek, świece, dobry film czy romantyczna muzyka, nasz ukochany/a, aromatyczne domowe grzane wino oraz pyszna, prosta i szybka przekąska. Obraz jak z filmu? Otóż nie Kochani! Każdy z nas może zorganizować taki relaksujący wieczór dla siebie i dla osoby, którą kocha…..
Wystarczy poświęcić 5 minut na przygotowanie przekąski. Wsadzić ją do pieca na 15 minut, a w czasie jej pieczenia przygotować pysznego i aromatycznego grzańca, który fantastycznie rozpali Was i Wasze zmysły 😉
Tutaj możecie znaleźć przepis na Domowe grzane wino
Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom Wasz wspólny wieczór będzie tak cudowny, że będziecie chcieli powtarzać go częściej. A może nawet stanie się Waszą cotygodniową tradycją?
Do dzieła!
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szybką i prostą przekąskę oraz przepis na aromatycznego grzańca.
Na oba przepisy będziecie musieli poświęcić tylko 20 minut.
Paluchy z serem i słodką papryczką
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 dag sera żółtego w kawałku (dobrze topiącego się)
Słodka papryczka mielona
10 dag sera żółtego w kawałku (dobrze topiącego się)
Słodka papryczka mielona
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Posypujemy słodką papryczką i startym serem po czym dociskamy wszystko rękoma do ciasta.
Ciasto francuskie kroimy w paseczki szerokości 1,5 cm i zabieramy się za zwijanie.
Wersja 1
Łapiemy za oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku.
Wersja 2
Łapiemy za jeden koniec i drugą ręką skręcamy pasek w jedną stronę,
Posypujemy słodką papryczką i startym serem po czym dociskamy wszystko rękoma do ciasta.
Ciasto francuskie kroimy w paseczki szerokości 1,5 cm i zabieramy się za zwijanie.
Wersja 1
Łapiemy za oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku.
Wersja 2
Łapiemy za jeden koniec i drugą ręką skręcamy pasek w jedną stronę,
aż powstanie cały skręcony paluszek.
Tak przygotowane paseczki układamy równolegle na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w małych odstępach, ale nie za blisko siebie.
Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 15 minut doglądając paluchy.
Najsmaczniejsze są gdy ich kolor jest złoty.
Kochani, zaczęłam współpracę z Panną Joanną, zapaloną studentką psychologii, która założyła swój przewodnik miłosny pt. Podróż We Dwoje. Na jej stronie internetowej co jakiś czas będą pojawiać się moje przepisy i pomysły na tematyczne dania.
Więcej o Pannie Joannie dowiedzieć możecie się w zakładce WSPÓŁPRACA <– KLIK
***
Ten post zobaczyć możecie również w przewodniku miłosnym Joanny