Owsiane ciasteczka – odsłona pierwsza
Jest to jeden z przepisów na owsiane szaleństwo, który wypróbowałam i pokochałam od razu. Prosty, szybki i pyszny czyli tak jak i wszystko inne na tej stronie !
Nie wymagają dużo roboty ani mikserów/blenderów ….w sumie wystarczy miska, łyżka i piekarnik. Takie ciasteczka są idealną przekąską do szkoły, pracy, czy na wyjazd. Z pewnością polubicie ten przepis 🙂
Nie wymagają dużo roboty ani mikserów/blenderów ….w sumie wystarczy miska, łyżka i piekarnik. Takie ciasteczka są idealną przekąską do szkoły, pracy, czy na wyjazd. Z pewnością polubicie ten przepis 🙂
CIASTECZKA OWSIANE
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
Szklanka płatków owsianych
Szklanka orzechów włoskich
Szklanka kawałków czekolady
2/3 szklanki cukru (ja użyłam trzcinowego)
3/4 kostki masła
Szklanka mąki
Jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki (może być to jogurt naturalny)
4 łyżki śmietanki (może być to jogurt naturalny)
Zaczynamy:
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzyj z masłem, dodaj śmietankę, jajko oraz mąkę z proszkiem i dobrze wymieszaj.
.
Skrojone orzechy, czekoladę i płatki owsiane wsyp do miski.
MIESZAMY MIESZAMY MIESZAMY
Ciasteczka układamy na blaszce najlepiej łyżeczką.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze około 160*C
Jak zwykle pozwalamy odpocząć na blaszce po wyciągnięciu.
SMACZNEGO !!!