Nowoczesny mazurek wielkanocny

Święta zbliżają się dużymi krokami, czas porządków wiosennych, mycia okien i chowania kurtek zimowych już chyba za nami. Teraz już tylko musimy skupić się na przygotowaniu wszystkiego na Śniadanie Wielkanocne 🙂 
 Chciałam bardzo przygotować dla Was coś wielkanocnego, dlatego też pojawi się przepis na świątecznego mazurka. Jednak nie będzie to tradycyjny przepis, bardziej coś  w stylu batonika. Przepis wykorzystałam z książki kucharskiej mojego ogromnego autorytetu.

 Książki, którą dostałamna święta Bożego Narodzenia. 
Przepis jest dostosowany idealnie do mojego podniebienia.
 Uwielbiam masło orzechowe… A ten mazurek wymaga użycia tego składnika. 
Oprócz tego słone orzeszki ziemne i mleczna czekolada,

 

wszystko na kruchym spodzie komponuje się po prostu idealnie. 
Mam nadzieję, że do Was też przemówi ten nowoczesny mazurek.
 
 
 
Mazurek Wielkanocny
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Śmietanka 18% 1 szklanka = 230g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
350 g mąki
1 kostka masła
2 żółtka
60 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 tabliczka białej czekolady
150 g masła orzechowego
200 g serka mascarpone
1 szklanka orzechów ziemnych
1 tabliczka mlecznej czekolady(do polania)

 
skladniki
 
 
 
Zaczynamy:
 
W dużej misce wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek, śmietany, 
cukru i masła. Gdy ciasto jest już gotowe owijamy folią spożywczą
 i wrzucamy do lodówki na 20 minut. 
 
ciasto
 
 
Po schłodzenia ciasta,  wkładamy je pomiędzy papier do pieczenia 
i rozwałkowujemy w zależności od wielkości blachy. 
Ciasto układamy na blaszce i pieczemy przez 20 minut w 200*C na złoty kolor.
 
 
ciastowalkujemy
 
 
Następnie zajmujemy się masą orzechową. 
Zaczynamy od roztopienia białej czekolady,
 aby zdążyła przestygnąć. 
 
 
czekoalda
 
 
  W innej misce miksujemy, masło orzechowe, 
serek mascarpone oraz roztopioną białą czekoladę.


p.txt-5
 
 
 
Gotową masę wykładamy na przestudzony, kruchy spód
 i rozprowadzamy po cieście. 
Następny posypujemy słonymi orzeszkami
 i polewamy roztopioną mleczną czekoladą. 
 
 
dokonczenie
 
 
Takie ciasto chłodzimy jeszcze przez minimum 3 godziny w lodówce. 
 
 
 
 
A Wam kochani chcę życzyć cudownych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Śmingusa. Miejmy nadzieję, że słońce nas nie opuści ! 
DO PIECZENIA ! <3 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
PAW_2639