Najpyszniejszy sernik z białą czekoladą i masą karmelową

Święta idą ogromnymi krokami. 
Powoli trzeba zacząć przygotowania do wigilijnej wieczerzy. U mnie  w domu zawsze ostatnie 3 dni przed Bożym Narodzeniem to ogromne zamieszanie, od rana do nocy siedzimy z mamą w kuchni, sprzątamy i zdobimy dom. Ale w tym roku postanowiłyśmy zacząć to wszystko dużo wcześniej. Chcę chociaż trochę odciążyć mamę zanim wyjadę. Choinka jest już prawie ubrana, pierniczki upieczone… 

No i najcudowniejszy sernik upieczony. 
Wiem, wiem … jeszcze ponad 2 tygodnie, ale serniki 
spokojnie można mrozić…. bez obaw możecie wrzucić 
ostudzony sernik do zamrażalnika, oczywiście dobrze i szczelnie zamknięty. 
Nie zmienia on smaku, podobno jest wręcz lepszy po zamrożeniu i odmrożeniu. 
Jest kremowy i się nie kruszy. A w zamrażalniku może spędzić nawet kilka miesięcy. 
 
Dzisiejszy przepis na sernik z białą czekoladą, migdałowym spodem 
 i kajmakową masą po prostu rozpływa się w ustach, a co najlepsze, 
wymienia się 200 g zwykłego twarogu ( z 1 kg ) na 200 g serka mascarpone…. 
Sernik jest kremowy i ma cudowny delikatny smak. 
Mam nadzieję, że wypróbujecie go w swoich domach! 
 
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASĄ KAJMAKOWĄ 
 
 
Składniki na spód:
3/4 szklanki mielonych migdałów
( mogą to być zwykłe zmielone orzechy ) 
150 g herbatników 
60 g masła ( roztopionego ) 
 
2
 
 
Zaczynamy:
 
Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera razem ze zmielonymi migdałami.
Blendujemy do momentu rozkruszenia każdego kawałeczka. 
Dodajemy płynne masło i ponownie blendujemy. 
 
 
1
 
 
 Powstałą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem.  
Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. 
 
 
25
 
 
Składniki na masę serową:
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
Mąka ziemniaczana1 szklanka = 200g1 łyżka = 12g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
 
800 g sera białego
200 g serka mascarpone 
 
3
 
  
1 szklanka cukru pudru
1,5 tabliczki białej czekolady
 ( roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali )
200 ml śmietanki kremówki (30 %) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
5 jajek
  
cats
 
 
Zaczynamy:
 
Ser blendujemy  na gładką ( bez-grudkową masę ) 
 
 
4
 
 
 W dużej misce mieszamy oba rodzaje sera, dodajemy cukier, oba rodzaje mąki,
jajka, śmietankę oraz białą czekoladę. Wszystko mieszamy mikserem. 
 
 
6
  
 
 Powstała masa wyjdzie rzadka, ale tak właśnie ma być. 
Przelewamy ją na wcześniej przygotowany spód.
  
 
7
 
 
Pieczemy przez troszeczkę więcej niż godzinę w temperaturze 180*C. 
Gdy sernik będzie już upieczony, zostawiamy go jeszcze 
na pół godziny w półotwartym piekarniku. 
Wierzch smarujemy masą kajmakową ( krówkową ) i posypujemy mielonymi orzechami. 
 
 
catsddd
 
 
Schładzamy w lodówce 🙂
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 PAW_6074