“Lasagne ekspresowe” kokardki z sosem pomidorowym i beszamelem

Uwielbiam niedzielne posiłki… Właśnie w niedziele cała moja rodzinka mobilizuje się, aby zjeść śniadanie, obiad i kolację wspólnie przy stole. W tygodniu nie ma mnie w domu, a w sobotę wszyscy coś

załatwiają i gonią chyba sami za sobą… Na szczęście jest niedziela !
 I właśnie w niedziele możemy, a właściwie powinniśmy 
odpuścić sobie wszelkie roboty, a pozwolić sobie na wylegiwanie się przed telewizorem, spacer na świeżym powietrzu i delektowanie się pysznymi smakami i zapachami. 

Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad, który smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch. 

Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj prostokątnego makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-

          pomidorowego z sosem beszamelowym. 

Przepis jest bardzo łatwy i nie zabiera nam dużo czasu, a to chyba 
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia. 
 

Ekspresowe Lasagne
 
 
Składniki: 
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Jedno opakowanie makaronu ,,kokardki”
400 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
tymianek
oregano
 
1lacy-side 
  
Zaczynamy:
 
Gotujemy makaron, ale dwie minutki krócej niż zwykle. 
 
gotujemzmakaron
 
 
 Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy 
i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek. 
 
 
 cebulkakroimz
 
 
Na przeszkloną cebulkę z czosnkiem wrzucamy mięso 
i smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.
Dodajemy przecier i doprawiamy tymiankiem, 
oregano, solą i pieprzem. 
Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 
 
sosssssss
 
 
 
Sos beszamelowy
 
 
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
 
Składniki:
400 ml mleka (dwie niepełne szklanki)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
 besyemel
 
 
Zaczynamy:
 
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. 
Następnie powoli wlewamy mleko ciągle mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Dokładne mieszamy do powstania gładkiej masy. 
 
 
besyemelwzkonanie
 
 
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy dwie łyżki beszamelu,
 następnie połowę makaronu, który przykrywamy sosem pomidorowym
 oraz beszamelem. Dodajemy resztę makarony  i polewamy resztą sosów. 
Wszystko posypujemy startym parmezanem. 
 
tadaaaaa
 
 
Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200*C przez 10 minut, aby góra się zarumieniła. 






SMACZNEGO !!!