“Lasagne ekspresowe” kokardki z sosem pomidorowym i beszamelem
Uwielbiam niedzielne posiłki… Właśnie w niedziele cała moja rodzinka mobilizuje się, aby zjeść śniadanie, obiad i kolację wspólnie przy stole. W tygodniu nie ma mnie w domu, a w sobotę wszyscy coś
załatwiają i gonią chyba sami za sobą… Na szczęście jest niedziela !
I właśnie w niedziele możemy, a właściwie powinniśmy
odpuścić sobie wszelkie roboty, a pozwolić sobie na wylegiwanie się przed telewizorem, spacer na świeżym powietrzu i delektowanie się pysznymi smakami i zapachami.
Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki przepis na niedzielny obiad, który smakiem zabierze Was w cudowny klimat Włoch.
Mimo, że samo słowo lasagne to szczególny rodzaj prostokątnego makaronu, dla większości słowo lasagne to po prostu smak sosu mięsno-
pomidorowego z sosem beszamelowym.
Przepis jest bardzo łatwy i nie zabiera nam dużo czasu, a to chyba
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia.
jest najważniejsze, aby w niedziele nie spędzać w garach pół dnia.
Ekspresowe Lasagne
Składniki:
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Jedno opakowanie makaronu ,,kokardki”
400 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
tymianek
oregano
Zaczynamy:
Gotujemy makaron, ale dwie minutki krócej niż zwykle.
Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy
i wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek.
Na przeszkloną cebulkę z czosnkiem wrzucamy mięso
i smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.
Dodajemy przecier i doprawiamy tymiankiem,
oregano, solą i pieprzem.
Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Sos beszamelowy
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Składniki:
400 ml mleka (dwie niepełne szklanki)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Zaczynamy:
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Następnie powoli wlewamy mleko ciągle mieszając.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Dokładne mieszamy do powstania gładkiej masy.
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewamy dwie łyżki beszamelu,
następnie połowę makaronu, który przykrywamy sosem pomidorowym
oraz beszamelem. Dodajemy resztę makarony i polewamy resztą sosów.
Wszystko posypujemy startym parmezanem.