Makaron z krewetkami i czosnkiem
A oto przepis na pyszny obiadek. Wiele ludzi boi się jeść krewetki, ja też kiedyś bałam się
spróbować tych jakże dziwnych stworów, ale ich smak jest bardzo zbliżony do smaku ryby.
W końcu to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Niestety cena tego dania będzie większa, bo za krewetki trzeba zapłacić okolo 10 zł za 250 g .
Ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taki rarytas. Z resztą oprócz krewetek nie ma nic drogiego w tym przepisie.Bardzo proste przygotowanie, a efekt końcowy i smak zwala z nóg.
Makaron z krewetkami
Składniki:
Opakowanie makaronu ( najlepiej kokardek )
500 g krewetek ( ja kupiłam w Biedronce ,,Black Tiger ” )
Oliwa z oliwek
2 duże ząbki czosnku
Koperek
Zaczynamy:
Krewetki przelewamy wrzątkiem i odrywamy tzn. uropody.
Odstawiamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez około 8 minut,
od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Czosnek wyciskamy przez dusiciela i dodajemy do krewetek.
Koperek drobno kroimy.
Ugotowany makaron dodajemy do patelni z krewetkami.
Po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Na końcu w krewetkach ląduje koperek.
Całość jeszcze chwilkę smażymy.
SMACZNEGO !!!