Domowe grzane wino
Kominek, świece, dobry film czy romantyczna muzyka, nasz ukochany/a, aromatyczne domowe grzane wino oraz pyszna, prosta i szybka przekąska. Obraz jak z filmu? Otóż nie Kochani! Każdy z nas może zorganizować taki relaksujący wieczór dla siebie i dla osoby, którą kocha….Wystarczy poświęcić 5 minut na przygotowanie przekąski. Wsadzić ją do pieca na 15 minut, a w czasie jej pieczenia przygotować pysznego i aromatycznego grzańca, który fantastycznie rozpali Was i Wasze zmysły 😉
Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom Wasz wspólny wieczór będzie tak cudowny, że będziecie chcieli powtarzać go częściej. A może nawet stanie się Waszą cotygodniową tradycją?
Do dzieła!
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szybką i prostą przekąskę
oraz przepis na aromatycznego grzańca.
Na oba przepisy będziecie musieli poświęcić tylko 20 minut.
Przepis na domowe grzane wino
Składniki:
1 butelka czerwonego wina
1 butelka czerwonego wina
( ja używam zawsze pół-wytrawnego, ale możecie użyć słodkiego i wtedy nie dodaje się już cukru)
1 pomarańcza
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ szklanki cukru
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ szklanki cukru
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy w plastry, możemy je dodatkowo przekroić na pół. Wino wlewamy do garna, dodajemy cukier, cynamon, goździki oraz pokrojone pomarańcze. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 10/15 minut, aby wino przeszło zapachami i smakami.
Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy w plastry, możemy je dodatkowo przekroić na pół. Wino wlewamy do garna, dodajemy cukier, cynamon, goździki oraz pokrojone pomarańcze. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 10/15 minut, aby wino przeszło zapachami i smakami.
Nie doprowadzamy do wrzenia!
Mam nadzieję, że skusicie się na taki pomysł!
Więcej dowiedzieć mozecie się oczywiście u specjalistki w tym fachu !