Delikatne cytrynowe muffinki na Wielkanocny stół
W tym roku szykując przepisy wielkanocne musiałam zmierzyć się z ogromnym brakiem czasu. Postanowiłam więc obdarować Was tym razem ekspresowymi przepisami na Wielkanocne słodkości.
Bo ile z Was nie ma czasu na wielkie pieczenie przed Świętami ? Z pewnością albo wracacie ze studiów do domu i chcecie korzystać z czasu z najbliższymi, albo macie tyle nauki przed maturą, że nie ma po prostu jak poświęcić paru godzin na wypieki wielkanocne w kuchni.
Oczywiście, są też tacy, którzy po prostu są tak zmęczeni praca, że sama myśl o krojeniu warzyw na sałatkę warzywną sprawia, że nie chce się Wam nawet wstać z łóżka…A co dopiero jeszcze dodawać sobie pracy przy wypiekach!
Może się mylę, może jest dużo osób, które nie mogą się już doczekać czasu w kuchni!
Mimo wszystko ja z własnego doświadczenia stawiam na proste, szybkie, ale oczywiście BARDZO smaczne smakołyki, bez których Wielkanocny stół wyglądałby jak zwykły niedzielny poranek. Dlatego pojawi się oczywiście mazurek i pojawi się ekspresowa babka, ale zrobimy też wielkanocne muffiny z nutą cytryny, które sprawdzą się świetnie na wielkanocnym stole i oczywiście nie tylko!
Delikatne Cytrynowe Muffiny
Cukier puder | 1 szklanka = 170g | 1 łyżka = 12g |
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Składniki:
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka mąki
3 białka
(z żółtek zróbcie maskę na włosy–> MASKA NA ZDROWE WŁOSY )
Skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od lekkiego ubicia białek. Nie chodzi nam o sztywna pianę, ale o taką o lekkiej konsystencji. Następne stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie np. łyżką. Do takiej masy dodajemy rozpuszczone masło i podobnie delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny i ostatni raz delikatnie mieszamy 🙂
MASA GOTOWA < 3
Warto sobie kupić jakieś ładne papilotki, kolorowe, żeby nasze delikatne muffinki pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole 🙂
Papilotki wypełniamy do 1/2 do 3/4 wysokości. Muffinki urosną!
Pieczemy w temp. 170*C przez około 25 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO KOCHANI !!!