Delikatne cytrynowe muffinki na Wielkanocny stół

W tym roku szykując przepisy wielkanocne musiałam zmierzyć się z ogromnym brakiem czasu. Postanowiłam więc obdarować Was tym razem ekspresowymi przepisami na Wielkanocne słodkości.

Bo ile z Was nie ma czasu na wielkie pieczenie przed Świętami ? Z pewnością albo wracacie ze studiów do domu i chcecie korzystać z czasu z najbliższymi, albo macie tyle nauki przed maturą, że nie ma po prostu jak poświęcić paru godzin na wypieki wielkanocne w kuchni. 
 

Oczywiście, są też tacy, którzy po prostu są tak zmęczeni praca, że sama myśl o krojeniu warzyw na sałatkę warzywną sprawia, że nie chce się Wam nawet wstać z łóżka…A co dopiero jeszcze dodawać sobie pracy przy wypiekach! 
Może się mylę, może jest dużo osób, które nie mogą się już doczekać czasu w kuchni! 
Mimo wszystko ja z własnego doświadczenia stawiam na proste, szybkie, ale oczywiście BARDZO smaczne smakołyki, bez których Wielkanocny stół wyglądałby jak zwykły niedzielny poranek. Dlatego pojawi się oczywiście mazurek i pojawi się ekspresowa babka, ale zrobimy też wielkanocne muffiny z nutą cytryny, które sprawdzą się świetnie na wielkanocnym stole i oczywiście nie tylko! 
 
 
 
Delikatne Cytrynowe Muffiny 
 
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
 
Składniki:
1/2 szklanki cukru pudru 
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka mąki
3 białka 
(z żółtek zróbcie maskę na włosy–> MASKA NA ZDROWE WŁOSY )
Skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
1
 
 
 
Wykonanie:
 
Zaczynamy od lekkiego ubicia białek. Nie chodzi nam o sztywna pianę, ale o taką o lekkiej konsystencji. Następne stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie np. łyżką. Do takiej masy dodajemy rozpuszczone masło i podobnie delikatnie mieszamy.  Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny i ostatni raz delikatnie mieszamy 🙂 
MASA GOTOWA < 3 
 
 
2
 
 
Warto sobie kupić jakieś ładne papilotki, kolorowe, żeby nasze delikatne muffinki pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole 🙂 
Papilotki wypełniamy do 1/2 do 3/4 wysokości. Muffinki urosną! 
Pieczemy w temp. 170*C przez około 25 minut na złoty kolor. 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO KOCHANI !!!
 
 
 
end2