Ciasto marchewkowe
No i zaczęły się przygotowania do koncertu. W tym roku będziecie mieli okazje spróbować moich wypieków właśnie podczas koncertu charytatywnego ! 🙂
Zakupy zrobione… w następny weekend biorę się za pieczenie… Przede mną dobrych parę dni pieczenia. W końcu muszę upiec tych ciasteczek około 1000 🙂
Jeśli macie jakieś szczególne prośby-piszcie !!!
Ale myślę, że będą to ciasteczka owsiane, czekoladowe, afgańskie, z białą czekoladą, może migdałowe
(jeśli zostanie mi trochę więcej funduszy).
Myślałam też, żeby upiec dodatkowo muffinki bananowe i marchewkowe.
Bardzo Was proszę pomóżcie mi zdecydować ! 🙂
W końcu będziecie je próbować i wspomagać akcję Mikołaj .
A to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze.
Od razu apeluję też do uczniów 1 lo, aby przynosili zabawki,
które od dawna leżą na strychach, czy w pudłach w piwnicy 🙂
NA PEWNO JAKIEŚ DZIECIAKI USZCZĘŚLIWIĄ !
A oto i produkty, które zakupiłam wczoraj 🙂
Nie mogłam się też powstrzymać i musiałam kupić sobie ten cudowny fartuszek… <3
Już jest tak świątecznie…
A teraz coś dla łakomczuchów na diecie i nie tylko !
Ciasto marchewkowe
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Olej | 1 szklanka = 225g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
Miseczka bakalii
(możecie użyć wszystkiego, rodzynek, orzechów, suszonej żurawiny…)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchewki
Zaczynamy:
Do miski przesiewam suche składniki:
mąkę, sodę, proszek oraz cynamon
W osobnej misce miksuję białka z odrobiną soli.
Gdy piana zgęstnieje powoli dodaję cukier, a następnie żółtka.
Następnie do powstałej masy zaczynam dodawać olej i suche składniki.
Pamiętajcie, że należy robić to stopniowo, tak żeby masa nie opadła.
Do takiej masy dodajemy pokrojone bakalie i
startą marchew. Delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładam do formy. W zależności od wielkości…
mi jeszcze wystarczyło na zrobienie paru muffinek !
Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 40 minut 😉
***
Po upieczeniu opruszam ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!