Ciastka z białą czekoladą

Ostatnio doszłam do wniosku, że miesiąc październik stanie się na blogu miesiącem ciasteczkowym  i przypadkiem znalazłam w internecie jakieś informacje,
 że rzeczywiście październik jest tzw. 
,,Cookie month” ! 
Mam nadzieję, ze w pełni  wszyscy to wykorzystamy i na naszych stołach nie zabraknie czegoś przepysznego do schrupania 🙂 

 
Ciasteczka z białą czekoladą
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
 
2 szklanki mąki 
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru 
1 duże jajko
kilka kropli olejku waniliowego 
(może to być po prostu cukier wanilinowy)
250 g dobrej białej czekolady pokrojonej w małą kosteczkę
(ja użyłam kupionej w USA białej czekolady 
fenomenalnej firmy HERSHEY’S ) 
 
ciastakwla
 
 
Zaczynamy:
 
W misce mieszamy mąkę z sodą (dodaję też szczyptę soli)
 
 
ciastaklwl2
 
 
Następnie w większej misce ucieramy masło z cukrem, 
dodajemy jajka i olejek. 
Gdy masa stanie się gładka dodajemy składniki suche. 
MIKSU MIKSU MIKSU 🙂
 
 
miskiii
 
 
 
Odkładamy mikser, wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy, ale już łyżką. 
 
 
 
miskawla
 
 
 
Nakładamy  masę na blaszkę z pergaminem w odstępach około 3 cm  
( najwygodniej robi się to małą łyżeczką) 
I wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180*C
 
 
PAW_2983
 
 
Ciastka Pieczemy około 15-20 minut na złociutki kolor.
Oczywiście po upieczeniu dajemy im wystygnąć na blaszce. 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
PAW_2989