Ciastka z białą czekoladą
Ostatnio doszłam do wniosku, że miesiąc październik stanie się na blogu miesiącem ciasteczkowym i przypadkiem znalazłam w internecie jakieś informacje,
że rzeczywiście październik jest tzw.
,,Cookie month” !
Mam nadzieję, ze w pełni wszyscy to wykorzystamy i na naszych stołach nie zabraknie czegoś przepysznego do schrupania 🙂
Ciasteczka z białą czekoladą
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
kilka kropli olejku waniliowego
(może to być po prostu cukier wanilinowy)
250 g dobrej białej czekolady pokrojonej w małą kosteczkę
(ja użyłam kupionej w USA białej czekolady
fenomenalnej firmy HERSHEY’S )
Zaczynamy:
W misce mieszamy mąkę z sodą (dodaję też szczyptę soli)
Następnie w większej misce ucieramy masło z cukrem,
dodajemy jajka i olejek.
Gdy masa stanie się gładka dodajemy składniki suche.
MIKSU MIKSU MIKSU 🙂
Odkładamy mikser, wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy, ale już łyżką.
Nakładamy masę na blaszkę z pergaminem w odstępach około 3 cm
( najwygodniej robi się to małą łyżeczką)
I wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180*C
Ciastka Pieczemy około 15-20 minut na złociutki kolor.
Oczywiście po upieczeniu dajemy im wystygnąć na blaszce.
SMACZNEGO !!!