Ciasteczka owsiane z rodzynkami
W związku z ciasteczkowym miesiącem-do końca października
nie pojawi się na blogu ani jeden przepis na coś innego.
Tym razem wrzucam przepis na cudowne, aromatyczne
ciasteczka owsiane z rodzynkami
(jeden z najlepszych przepisów na ciasteczka owsiane).
Są po prostu najpyszniejsze i mogą leżeć i leżeć i leżeć w szafce,
w pudełku, a z czasem nabiorą wilgoci i staną się miękkie oraz troszkę ciągliwe!
Ale kto by je odłożył do szafki?!
NA PEWNO NIE JA!
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Wiórki kokosowe | 1 szklanka = 115g | 1 łyżka = 8g |
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynków
2 1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kilka kropel olejku waniliowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1 szklanka cukru ( może być też biały)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duże jajko
Do tego wszystkiego jeszcze kostka miękkiego masła
Zaczynamy:
W misce wymieszaj mąkę, sodę przyprawy, kokos i dodaj odrobinę soli.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,
Następnie dodaj syrop ( znowu mieszaj ), jajko, i olekej.
Gdy powstanie już gładka masa zacznij dodawać składniki suche.
( Najpierw mieszankę mączną a na końcu płatki i rodzynki)
Tak powstałą masę nakładamy na blaszkę z pergaminem w odstępach około 2 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na około 15 minut.
Jak zwykle pozwalamy im wystygnąć 😉
SMACZNEGO !!!