Ciasteczka owsiane z rodzynkami

 
 W związku z ciasteczkowym miesiącem-do końca października 
nie pojawi się na blogu ani jeden przepis na coś innego. 
Tym razem wrzucam przepis na cudowne, aromatyczne 
ciasteczka owsiane z rodzynkami 
(jeden z najlepszych przepisów na ciasteczka owsiane).
Są po prostu najpyszniejsze i mogą leżeć i leżeć i leżeć w szafce,
 w pudełku, a z czasem nabiorą wilgoci i staną się miękkie oraz troszkę ciągliwe! 
Ale kto by je odłożył do szafki?! 
 
 
NA PEWNO NIE JA!  
  
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Wiórki kokosowe1 szklanka = 115g1 łyżka = 8g
 
 
Składniki: 
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynków
2 1/2 szklanki płatków owsianych  
 1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kilka kropel olejku waniliowego 
 1/3 szklanki syropu klonowego
1 szklanka cukru ( może być też biały)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duże jajko
Do tego wszystkiego jeszcze kostka miękkiego masła
 
 suche1-checker
 
Zaczynamy:
 
 
W misce wymieszaj mąkę, sodę przyprawy, kokos i dodaj odrobinę soli.
 
PAW_2517
 
 
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,
 

miksu
 
Następnie dodaj syrop ( znowu mieszaj ), jajko, i olekej.
Gdy powstanie już gładka masa zacznij dodawać składniki suche. 
( Najpierw mieszankę mączną a na końcu płatki i rodzynki)
 
 
mikssss
 
 
Tak powstałą masę nakładamy na blaszkę z pergaminem w odstępach około 2 cm. 
 
 
PAW_2550
 
 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na około 15 minut. 
  
Jak zwykle pozwalamy im wystygnąć 😉
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
PAW_2591