Ciasteczka mocno-czekoladowe

To moje niebo… 
Uwielbiam, ubóstwiam i kocham  czekoladę, a w wydaniu z piekarnika …. to już konkretnie ! A ten przepis  jest banalnie prosty i wykonanie ciasteczek nie zajmie Wam dużo czasu, powtarzam się wiem… ale taka jest prawda, każdy przepis tutaj będzie szybki, prosty i pyszny, a ten wyjątkowy dla CZEKOLADOHOLIKÓW 🙂 Przepis wymaga użycia aż dwóch tabliczek czekolady. Tutaj musicie się zastanowić czy lubicie słodko czy bardzo słodko. Bo gorzka czekolada (lub deserowa) po upieczeniu nie jest wcale gorzka, ale jeśli jesteście fanami słodkich słodkości to możecie użyć 1 czekolady mlecznej, a 2 gorzkiej. 

 

Także do roboty !!!!
 
 
CIASTKA MOCNO-CZEKOLADOWE 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
2 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
1/4 kostki masła
2/3 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 
 
dodatkowo:
parę kostek czekolady 
 
dkladniki
 
 
Zaczynamy:
 Jajka ucieraj na wysokich obrotach  z cukrem  
aż powstanie gładka masa, dodaj maslo i pomiksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty i dodaj suche składniki (wymieszane wcześniej)
 
 
maslocukier
 
 
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę.
 
 
czekoaldawkapieliwodnej
 
 
 
Schłodzoną dodaj do kremowej masy razem z kilkoma kroplami aromatu. 
 
 
olejekczekolada
 
 
Resztę czekolady kroimy w kosteczki i dodajemy do naszej mikstury. 
 
 
czekoladaaaaaaa
 
 
 
Powstałą masę nakładamy łyżeczką na blaszkę z papierem do pieczenia.
 
 
 
DSC_7433
 
 
 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180*C przez około 15 minut.
 
 
 
DSC_7444
 
 
Gdy wyciągniemy z piekarnika pozwólmy ochłodzić się im na blaszce 3 minutki, 
a później wcinajmy ile tylko się da ! 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!

p.txt-10