Cheesy corn muffins / muffinki na słono z serem i kukurydzą
Chyba za często zaczynam posty słowem UWIELBIAM, ale i tym razem muszę go użyć, ponieważ uwielbiam próbować robić rzeczy które goszczą dość rzadko na naszych stołach.
Miało być coś śniadaniowego i jest 🙂 Muffinki w całkiem innym wydaniu, bo na słono z dodatkiem sera i kukurydzy. Smakują cudownie, szczególnie na śniadanie.
Można je przekroić w pół, posmarować masełkiem i zjeść z plasterkiem szynki,
mój brat je muffinki z keczupem, a ja zjadam je bez żadnych dodatków.
Zapraszam do wypróbowania. Przepis jak zwykle bardzo prosty i mało kaloryczny. Pochodzi z amerykańskiej książki kucharskiej w która zaopatrzyłam się rok temu.
Cheesy corn muffins
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła (roztopionego)
80 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryczki
2 jajka
200 g kukurydzy
300 g sera żółtego (startego)
mały kępek zielonej pietruszki
Zaczynamy:
Suche składniki mieszamy razem w jednej dużej misce.
W osobnej misce mieszamy mleko, jajka oraz roztopione masło na gładką masę.
Powstałą mieszaninę wlewamy do składników suchych.
Dodajemy pokrojona pietruszkę, kukurydze
i starty żółty ser, a następnie wszystko mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek na babeczki (jeśli nie mamy silikonowych wystarczy posmarować metalową formę tłuszczem i oprószyć bułką tartą).
Gdy foremki już są pełne, posypujemy muffinki jeszcze odrobiną sera.
Pieczemy w 180*C przez około 20-25 minut, aby były złociste.
SMACZNEGO !!!
Zapraszam do polubienia funpage’a !