Cheesy corn muffins / muffinki na słono z serem i kukurydzą

Chyba za często zaczynam posty słowem UWIELBIAM, ale i tym razem muszę go użyć, ponieważ uwielbiam próbować robić rzeczy które goszczą dość rzadko na naszych stołach. 
Miało być coś śniadaniowego i jest 🙂 Muffinki w całkiem innym wydaniu, bo na słono z dodatkiem sera i kukurydzy. Smakują cudownie, szczególnie na śniadanie.
Można je przekroić w pół, posmarować masełkiem i zjeść z plasterkiem szynki,
 mój brat je muffinki z keczupem, a ja zjadam je bez żadnych dodatków. 
 

Zapraszam do wypróbowania. Przepis jak zwykle bardzo prosty i mało kaloryczny. Pochodzi z amerykańskiej książki kucharskiej w która zaopatrzyłam się rok temu. 
 
 

Cheesy corn muffins 
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
 
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła (roztopionego)
80 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryczki
2 jajka 
200 g kukurydzy
300 g sera żółtego (startego)
mały kępek zielonej pietruszki
 
 
 
 
 
 
Zaczynamy:
 
Suche składniki mieszamy razem w jednej dużej misce. 
 
kornnnyy
 
 
W osobnej misce mieszamy mleko, jajka oraz roztopione masło na gładką masę.
 
 
 
 
Powstałą mieszaninę wlewamy do składników suchych.
Dodajemy pokrojona pietruszkę, kukurydze 
i starty żółty ser, a następnie wszystko mieszamy.
 
 
3
 
 
Gotową masę przekładamy do foremek na babeczki (jeśli nie mamy silikonowych wystarczy posmarować metalową formę tłuszczem i oprószyć bułką tartą)
Gdy foremki już są pełne, posypujemy muffinki jeszcze odrobiną sera. 
Pieczemy w 180*C przez około 20-25 minut, aby były złociste.
  
 
4
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
1
 
 
 
 
 
 
Zapraszam do polubienia funpage’a !
 
KLIK