Babka Wielkanocna z sosem truskawkowym

Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. 
Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni… <3
 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać 
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! 
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną, delikatną babkę z gałką muszkatołową, do której można bardzo łatwo przygotować sos truskawkowy <3 Razem smakuję najpyszniej na świecie.   

Babka z sosem truskawkowym
 
 
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
1 pełna (a nawet ciupkę więcej) szklanki mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
(plus “mniejsze” kilka  migdałowego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
szczypta soli
 
skladniki
 
 
Zaczynamy:
 
W misce mieszamy mąkę, gałkę, proszek do pieczenia i dodajemy odrobinę soli.
 
 
suche
 
 
W osobnej misce ucieramy masło z cukrem oraz aromatami, 
następnie dodajemy po jednym jajku. 
Miksujemy do powstania blado-żółtej masy. 
Zmniejszamy obroty i dodajemy na przemian mieszankę mączną oraz mleko. 
 
 
mokre
 
 
Gotową masę przekładamy do blaszki.
Pieczemy przez około 1 godz 20 minut.
 Pamiętajmy o sprawdzaniu wykałaczką, 
jeśli po wyciągnięciu z babki jest ona czysta 
i sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe. 
Po wyciągnięciu pozwalamy babce odpocząć 
i po wystygnięciu wyciągamy z blaszki. 
 
 
 
 
Zajmijmy się sosem truskawkowym.
 
Truskawki przysypujemy cukrem. 
Na miskę truskawek przypada około pół szklanki cukru. 
Ugniatamy widelcem, a następnie podgrzewamy w rondelku 
do rozpuszczenia się cukru. Taki sos odstawiamy do lodówki. 
 
 
sos
 
 
Gdy babka jest już przestudzona, kroimy i polewamy ją sosem. 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
tototo