Apple Spice oatmeal- owsianka z pieca
Długo nie dodałam tu nic kulinarnego. Ale przyznaję, że trochę odpoczęłam. Na wyjeździe jedliśmy śniadania w hotelu a kolacje w restauracjach … Nie było nawet cienia szansy, że uda mi się coś zgotować 🙁 Ale wróciłam i zabieram się do roboty. W najbliższym czasie postaram się dodać tu przepisy typowo amerykańskie. W związku ze zmiana czasu, bardzo ciężko jest mi się przestawić,
więc chodzę spać późno w nocy a wstaje koło godziny 12 … I wtedy właśnie zabieram się za robienie śniadanka.
Dzisiaj daję wam dość ciekawą propozycje na poranne niebo dla podniebienia nazwaną przeze mnie Oatpizza na słodko.
Składniki:
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
1 szklanka startego jabłka
1 jabłko do obrania i pokrojenia w kosteczkę
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki suszonych owoców (mogą to być rodzynki czy żurawina )
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Zaczynamy:
Mleko ubijamy z jajkami, po czym dodajemy cukier oraz starte jabłka.
Dodajemy proszek wraz z cynamonem.
Wszystko dokładnie mieszkamy aby smak cynamonu dokładnie
zapoznał się ze wszystkimi składnikami.
Dopiero potem dorzucamy płatki owsiane i suszone owoce.
Ponownie mieszamy.
Powstałą masę wlewamy do okrągłej formy posmarowanej oliwa z oliwek.
Na wierzchu wysypujemy pokrojone w kosteczkę jabłko i możemy dodać troszkę cukru.
Nastawiamy piekarnik na 190 °C
I pieczemy przez około 25 minut, żeby stało się brązowe i bulgotało.
Jeśli ma nam to służyć za ciepłe śniadanie to nie czekamy kroimy w rożki i zjadamy ze smakiem np. z bitą śmietaną lub jogurtem. Moje służyło raczej przekąsce w trakcie prasowania ciuszków po powrocie.
A uwierzcie mi na zimno smakuje równie dobrze !
SMACZNEGO !!!