Amerykańskie donaty
W tłusty czwartek przenieśmy się za ocean, bo tam najpopularniejszą wersją pączków są właśnie “donuts” ! W USA jednak ludzie chyba nadużywają tej słodkości, ale my w tłusty czwartek możemy sobie pozwolić. <3 Chyba wszyscy lubimy tą wersje pączków, z pyszną polewą…. jejusiu !
Nie ma co się zastanawiać !
Jeśli chodzi o ten przepis jest on troszkę bardziej wymagający, ale efekty są cudowne. Delikatne, puszyste, niczym z amerykańskiej kawiarni z pączkami, do których zamawiamy waniliowe latte… <3
Zacznijcie przygotowania od zrobienia rozczynu drożdżowego.
Składniki na rozczyn drożdżowy:
50 g świeżych droższy
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
4 łyżki mąki
ZACZYNAMY :
Drożdże kruszymy w misce, posypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy aby nie było grudek.
Odstawiamy w cieple miejsce pod przykryciem na 20 minut ,
aby wyrosło.
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki na resztę ciasta :
5 szklanek mąki
rozczyn drożdżowy
2 duże jajka
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki roztopionego masła
cukier wanilinowy
ZACZYNAMY :
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z rozczynem drożdżowym.
Dodajemy resztę składników, następnie wszystko mieszamy mikserem, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ścierką na półtorej godziny.
Gdy ciasto podroście, wykładamy na blat oproszony mąka i wałkujemy na placek o grubości 2 cm.
Szklanką wykrajamy kółka, następnie mniejsze przy pomocy kieliszka lub zwykłej zakrętki od butelki.
Tak przygotowane krążki odkładamy pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu, smażymy partiami na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron.
Pięknie wysmażone donaty odkładamy na papierowy ręcznik aby wystygły.
Pachnące i ostygnięte donaty dekorujemy według uznania, można czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.
SMACZNEGO !!!