Amerykańskie pancake’sy
Miałam okazje być w USA parę razy i bardzo ciężko było mi przyzwyczaić się do tych słodkich śniadań.
Mnóstwo bitej śmietany, truskawek, jagód, czekolady, syropu klonowego, gofrów i właśnie pancake’sów.
Chodząc tam do szkoły spotkałam się ze śmiechem znajomych gdy podczas lunchu wyciągnęłam z torby kanapkę z szynka i serem. U nich jeśli nie pizza to bułki z masłem orzechowym i dżemem.
Dzisiaj pozwolimy sobie na coś bardzo amerykańskiego i bardzo słodkiego.
PANCAKES’Y
( przepis prosto z TEXASU )
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Mleko | 1 szklanka = 250g | 1 łyżka = 15g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki :
szklanka mąki
5/6 szklanki mleka (odrobinę mniej niż maki)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka (a nawet dwie czy trzy im więcej tym lepiej) cukru
jajko
1/4 kostki roztopionego masła(do masy)
1/4 kostki zimnego masła pokrojonego w kostki do dekoracji
Truskawki
Syrop klonowy
(oczywiście dodatki są całkowicie dowolne może być to cukier puder, dżem czy cudowna nutella)
Zaczynamy :
Wrzucamy wszystko do miski
jajko osobno roztrzepujemy
Roztrzepane jajko dodajemy do suchej masy i
dodajemy mleko .
Mieszamy mieszamy mieszamy
Ciasto gotowe !
Patelnię dobrze rozgrzewamy i dodajemy bardzo małą ilość tłuszczu .
Smażymy piękne, okrąglutkie naleśniki .
Układamy zamek z placuszków, dodajemy
masełko na szczyt i polewamy syropem<3
Om nom nom nom nom
SMACZNEGO !