Mini Torciki na Dzień Kobiet

Moje Panie… 
Nadchodzi Dzień Kobiet, miedzynarodowe świeto NAS WSZYSTKICH KOCHANE. 
Mam do Was ogromna prośbę. Poświećcie ten dzień dla siebie ! Odpuście sprzatanie, nauke, zmartwienia… 

Postarajcie  się wstać rano z łóżka z uśmiechem na buzi i przeżyć każdą chwilę tego dnia w ten sam szczęśliwy sposób.Nawet jeśli coś się spierniczy, nawet jeśli wylejecie na siebie gorącą kawę, jeśli zatniecie się przy depilacji,Nawet jeśli coś się spierniczy, nawet jeśli wylejecie na siebie gorącą kawę, jeśli zatniecie się przy depilacji,  nawet jeśli pojawi się uporczywy pryszcz na Waszych buźkach! Olejcie to! Właśnie wtedy kiedy będziecie miały w czterech literach wszystkie napotkane przeszkody, ten dzień stanie się piękny! Powtarzam… TO NASZE ŚWIĘTO, 
KAŻDEJ Z OSOBNA!   
 

Nie przejmujcie się dietą, jeden dzień bez liczenia kalorii to przecież nie przestępstwo i nagle nie utyjemy 15 kg. Następnego dnia wypijecie rano szklanke ciepłej wody z cytryną, albo zjecie łyżkę otrębów i pomożecie naturze przetrawić wszystkie słodkie grzeszki! 
Zróbcie sobie domową maseczke, ubierzcie ulubioną sukienkę, umalujcie się swoimi najlepszymi kosmetykami, zróbcie sobie paznokcie, posłuchajcie „Cztery Pory Roku“ Vivaldiego, potańczcie i pouśmiechajcie się do siebie w lustrze. Zobaczcie jakie piękne i cudowne jesteście. 
Mam nadzieję, że ten dzień będzie dla Was wyjątkowy!
Aby ułatwić Wam pracę nad wyjątkowymi łakociami, mam dla Was szybki, a co ważne BARDZO PROSTY przepis na mini torciki. 
Możecie zrobic go dla siebie i przyjaciółek, ale możecie podsunąć też przepis do wykonania Waszym facetom!!!
Panowie…
Wyzywam Was do tego zdania!!! 😉 Jestem pewna, że dacie rade! Może się wydawać, że przepis jest trudny, czasochłonny… ale to NIEPRAWDA.  Panowie kochani bądźcie odważni i pokażcie, że dacie rade ! Dla Waszych ukochanych, niesamowitych i pięknych kobiet.
Trzymam Kciuki!!!
Mini Torciki na Dzień Kobiet 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
 
 Składniki na biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki mąki
 ¾ szklanki cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 cukier wanilinowy
podpisaneskladniki na biszkopt
 
 
 Wykonanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180*C. Przygotuj również blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek.
(Jeśli kompletnie nie potrafisz sobie z tym poradzić to wbij całe jajko na dłoń i pozwól, aby białko przedostało się między Twoimi palcami, wtedy żółtko przełóż do innej miski)
 
W jednej misce dokładnie zmiksuj żółtka i po chwili zacznij stopniowo dodawać mąkę, cukier i proszek do pieczenia i miksuj aż powstanie gładka masa. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę
.
podpisanebiszkopt 1
 
 
 
Odstawiamy mikser i delikatnie łączymy obie masy. Wystarczy zrobić to łyżką. Przekładamy wszystko do blaszki i wyrównujemy powierzchnie.
Blache wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15/16 minut, aby biszkopt upiekł się na złoty kolor. Po upieczeniu odłuż blachę na bok, aby wystygła.  
Gdy biszkopt już przestygł wyciagnij go z blachy i odwróć, aby sciągnać papier.
 
 
podpisanebiszkopt2+pieczenie
 
 
 
Teraz zabieramy się za wykrajanie naszych kółek. Uzyjcie do tego zwykłych  szklanek.  Postarajcie się zrobić to logicznie aby wyszło Wam jak najwięcej okrągłych biszkopcików.
Jeśli chcecie by Wasz torcik był bardziej wilgotny i dodatkowo miał w sobie nutkę kawy możecie polać każde kułekczko dwoma łyżeczkami zaparzonej kaway.
Tak przygotowane biszkopciki odkładamy na bok.
 
podpisanewycinanie kołeczek
 
 
Składniki na masę:
200/250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka (lub dwie jesli lubicie na słodko) cukru pudru
½ startej gorzkiej czekolady
 
podpisanemasa skladniki
 
 
Wykonanie:
Śmietankę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gładka mase, dodajemy cukru i jeszcze chwilke miksujemy. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.
 
podpisanemasa wykonanie
 
 
Zabieramy się za ułożenie naszych kremowych torcików.
Zaczynamy oczywiście od biszkoptów, następnie nagładamy dwie pełne łyżki masy, wygładzamy i przekładamy biszkoptem, tą procedure możecie powtórzyć dwa razy (dla większej ilości niższych torcików) lub nawet cztery (dla dwóch wysokich torcików). Pamiętajcie tylko aby zakończyć masą. Wierzch możecie udekorować tarta czekolada czy np. Truskawkami.
 
Smacznego Kochani 🙂 !
 
 



Domowe pesto z bazylii

 
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki, ale bardzo bardzo przepyszny domowy obiadek. 
 
Ale zanim przejdę do przepisu, chce podzielić się z Wami jedną z lekcji z książki Reginy Brett “Bóg Nigdy Nie Mruga”. 
Lekcja 10 nosi tytuł: Bóg nigdy nie daje nam więcej, niż potrafimy udźwignąć.  
Zaznaczyłam w tym rozdziale parę zdań, które pozwoliły mi wziąć duży oddech i wyrzucić z siebie wraz z wydychanym powietrzem wszystkie złe myśli, moje skargi, żale itd. 
 

  podpisanetattoo
 
Dobrze czasem powiedzieć sobie w trudnych chwilach DAM RADĘ (stąd też mój tatuaż “With God all things are possible”), Bóg przecież nie da mi na barki więcej niż mogłabym udźwignąć. 
 
Lekcja 10 opisuje nam historie Paul’a, męża i ojca 5 dzieci. Gdy na świat przychodzi 6 dziecko (Brett), okazuje się, że ma zespół Downa, jest opóźniony w rozwoju. Mimo trudności, kochają syna jak resztę swoich dzieci, ale niestety po 3 latach Veronica (matka) umiera na raka. Paul zostaje sam z 6 dzieci w tym z Brettem, który wymaga ogromnej opieki. Wdowiec traci prace, ale wychodzi z tych wszystkich nieszczęść z podniesioną głową. Trzyma rodzinę razem. Wykonuje domowe obowiązki gdy dzieci już śpią wieczorem. Daje swoim im przede wszystkim MIŁOŚĆ. Zaczyna pracować w domu i nigdy nie narzeka na to co go spotyka. Ich życie nie jest łatwe, ale Brett staje się dla rodzeństwa centrum ich własnego wszechświata.  
Ich brat nauczył rodzeństwo przede wszystkim radości z każdego oddechu. 
“Rodzina była ze sobą zżyta dzięki Paulowi, który dźwigał na własnych barkach niebo nad nimi. “
“Nawet jeśli dostaniemy do dźwigania część nieba, nie będzie to ciężar. BĘDZIE TO DAR “
Każdy z nas jest inny i każdy z nas potrafi znieść więcej lub mniej, ale to co najważniejsze 
NIGDY nie dostaniemy więcej niż moglibyśmy udźwignąć. 🙂 
 
podpisanelekcja 10-side
 
 
 
Wracając do przepisu…
 
Przepis na pesto z bazylią, tym razem nie z orzeszkami pinii, dla mnie są one po prostu za drogie, za malutki woreczek płacimy ponad 20 zł. W moim pesto używam orzechów włoskich, które według mnie świetnie zastępują swoich droższych kuzynów 🙂 Świeżą bazylie możemy dostać w każdym supermarkecie. Jest to koszt 3 do 4 zł, a jak dla mnie to też świetna roślina doniczkowa do kuchni. 
 
Oczywiście w sklepach dostępne jest gotowe pesto, ale składniki mnie przerażają, a koszt takiego pesto nie jest mały.
SOS PESTO Z BAZYLIĄ ma w swoim składzie olej słonecznikowy, a to przecież oliwa z oliwek powinna się tam znaleźć.
 Oprócz tego LIZOZYM z jaj, czyli substancje konserwującą E 1105. Nie jest to związek bardzo szkodliwy, aczkolwiek może powodować alergie i co ciekawe znajduje się głównie w krwi, ślinie i łzach ludzkich. 
Moje pytanie to PO CO W PESTO płatki ziemniaczane i cukier? 
Oczywiście nie obyło się bez regulatora kwasowości w tym przypadku Laktonu kwasu glukonowego. 
Orzeszków piniowych tylko 1%… 
I za to wszystko płacimy 10-15 zł ? 
Ten sos Pesto z Bazylią i tak nie zaskoczył mnie tak bardzo jak Pesto, które kupić można w Tesco. 14,99 zł płacimy za serwatkę w proszku, aromat z bazylii, aromaty z mleka, czosnku, maślankę w proszku….. AŻ OCZY BOLĄ ! 
 
 
podpisanepesto sklepowe
 
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na prawdziwe pesto, które możecie zrobić w domu i wymieszać z gorącym, ugotowanym makaronem. 
 
 
DOMOWE PESTO Z BAZYLII
 
 
Składniki:
2 duże garści świeżych liści bazylii
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki orzechów włoskich, 
1/2 szklanki sera twardego, dojrzewającego np. Grana Padano ok. 100g
4 ząbki czosnku 
sól i pieprz do smaku
 
 
podpisaneskladniki na pesto
 
 
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki blendujemy razem. Możecie to zrobić w dużym blenderze, ale też przy pomocy tego ręcznego odpowiednika. Gdybyście nie mieli ani jednego ani drugiego wtedy poszatkujcie dokładnie wszystkie składniki (ser wystarczy zetrzeć na tarku) i ugniatajcie wszystko przez dobre 4/5 minut w misce
np. przy pomocy kulki do ucierania mas. 
Pesto powinno nie być za oleiste, ale też nie za suche. 
 
 
podpisanepesto blendujemy
 
 
Takie pesto najlepiej przechowywać dokładnie przykryte folią, aby nie dostawało się powietrze. 
 
Przed podaniem wystarczy wymieszać z ugotowanym ciepłym makaronem, można dodać podprażone orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe.
Pesto możecie podać na bruschettach, z pokrojonymi pomidorkami. 
Pamiętajcie tylko aby nie podgrzewać  za długo naszego sosu, bo stanie się gorzki. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!