Domowe burgery wołowe

Dzisiaj mam dla Was przepis, który sprawdzi się świetnie na imprezach domowych takich jak urodziny, grille rodzinne czy nawet sylwester. Jest to przepis na burgery z mięsem wołowym, dość drogim, ale koniecznym. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taki zdrowszy fast food. Domowy burger to naparwdę szybkie danie, które ucieszy każdą buźkę… no może bez wegetarian ! Możemy dodać do niego tak naparwde wszystko, ogórki świeże, konserwowe, pomidory, sałatę, szpinak, bekon, nawet ziemniaczki w talarkach! Pomysłów jest co nie miara. Dzisiaj pokaże Wam moją wersje tego dania.  

Zapraszam ! 
 
 
Domowe burgery wołowe 
 
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
 
Składniki na mięso:
 
1 jajko
400 g zmielonego mięsa wołowego
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. papryka słodka lub ostra, ulubione zioła)
 2 płaskie łyżki oregano
2 ząbki czosnku posiekane w małe kawałeczki
 
 
podpisaneskladniki na mieso
 
 
Zaczynamy:
 
Mielone mięso dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami i formujemy dyski. 
 
 
podpisanemieso
 
 
Tak przygotowane mięso smażymy z obu stron w zależności od ulubionego rodzaju wysmażenia mięsa. Ja lubię dobrze wysmażone, smażę ok. 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
 
 
podpisanesmazenie
 
 
Składniki na całą resztę:
 
 2 małe pomidorki pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona w talarki
4 bułki
Mix sałat lub zwyczajnie sałata lodowa
ser żółty
 
 
podpisaneprzygotowania
 
 
Działamy z bułką i dodatkami! 
Układamy wedle uznania i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika nasze bułki, aby delikatnie się spiekły i ser się roztopił. W czasie pieczenia możemy przygotować sos z trzech łyżek majonezu, 2 łyżeczek musztardy, dwóch łyżek ketchupu, soli, pieprzu, czosnku granulowanego i posiekanego koperku.
 
 
podpisanesos
 
 
Gdy burgery są już podpieczone dodajemy sosu i GOTOWE !!!
U mnie nie ma zdjęcia końcowego, burgery zostały wsunięte zanim zauważyłam… 
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
  

 podpisanePAW_7863