Słodkie paluchy z ciasta francuskiego / Puff pastry sweet straws (eng.version)

W ostatnią niedziele niespodziewanie odwiedziła nas moja babcia. W domu przygotowany był tylko obiad, ale nic słodkiego do kawy.  Mama wzięła samochód i pojechała ją odebrać z dworca, a ja zostałam w domu z lodówką w której były ser, szynka, jajka, jakieś warzywa, gotowy obiad i kupione dwa dni wcześniej zimniutkie ciasto francuskie. No i dumałam dumałam, aż wymyśliłam najprostszy na świecie deser z ciasta francuskiego. Mianowicie słodkie paluchy. Wykonanie zajmuje dosłownie 10 minut, potem 13/15 minut pieczenia i wszyscy zadowoleni. Babcia pije cappuccino i przegryza chrupiące paluchy. <3 
 

Last sunday a sudden guest arrived at my house. My beloved grandmother decided to visit us in Rzeszów. Unfortunately, we realized we had only a premade dinner and no sweet snack to enjoy with a cup of coffee. When my mom took the car to pick her up from the bus stop, I was left home alone with only a fridge that had some cheese, ham, eggs, a few vegetables, two-day-old puff pastry and this premade dinner that I mentioned before. So I was wondering and wondering and eventually I realized that the easiest coffee snack is literally made from puff pastry. What I mean is sweet puff pastry straws. Preparation takes about 10 minutes, and baking at most 15. Luckily, everybody was satisfied with the end result and my grandma truly enjoyed sipping on her cappuccino while crunching on the sweet and still warm straws. <3
 
 
 
 
Słodkie paluchy z ciasta francuskiego /
 Puff pastry sweet straws
  
 
Składniki:
 
1 jajko ,,rozbełtane”
1 ciasto francuskie 
2 łyżki cukru do posypania (ja użyłam brązowego)


Ingredients:
 
1 egg (well mixed)
1 sheet of puff pastry 
2 tbs of sugar (I used brown one)
 
 
podpisaneskładniki
 
 
Zaczynamy:
 
Na cieście francuskim rozsmarowujemy rozbełtane jajko, posypujemy ciasto cukrem
 i kroimy ciasto na dwie części wzdłuż długiej krawędzi, 
a następnie w plastry szerokości 2 cm.
 
 
Let’s begin:
 
Use a kitchen brush to spread the egg yolk wash over the surface of the puff pastry. Season the pastry with sugar and cut the dough in half across the long side.  Cut each half into 3/4 inch strips.
 
 
podpisanewykonanie
 
 
 
 Takie paski łapiemy za oba końce delikatnie i skręcamy. 
Takie skręcone paluchy pieczemy w temperaturze 180°C  około 13/15 minut.
 
 
Hold the ends of each pastry strip and twist them while laying each strip on the baking sheet. Bake in a 350°F preheated oven for 13/15 minutes or until golden.
 
 
 
podpisaneZrzut ekranu 2014-09-17 o 10.09.06 PM
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
ENJOY !!! 
 
 
 
 
 



Naleśniki ze szpinakiem, serem i pieczarkami

 
Dostaję dość dużo anonimowych i nieanonimowych  pytań. Pytacie czy studiuję, jakie plany, po prostu co dalej. Chyba nadszedł czas Wam powiedzieć. 
Mianowicie, w wakacje złożyłam papiery na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie 
i dostałam się z dość dużym zapasem punktów. Na moim kierunku próg nie przekraczał 115 punktów, ja miałam 142. Spędzając wakacje w USA jednak pokazały mi, że Polska to nie moje miejsce. Moje miejsce jest przy mojej drugiej połówce za oceanem. Na razie nie mogę powiedzieć Wam więcej.

To co chciałabym, abyście wiedzieli to to, że najprawdopodobniej zacznę studia za rok, ale już nie w Polsce. Nie żałuję niczego. Jestem naprawdę najszczęśliwszą osobą na świecie. Te wakacje bardzo mnie zmieniły. Uświadomiły mi że moje problemy są naprawdę małe, nawet nie sięgają do stóp problemom ludzi z Afryki czy z Azji. Moje problemy są nieporównywalnie małe. A wiem, że z pomocą rodziny i Boga zawsze sobie poradzę.  Zawsze sobie poradzimy!  Dlatego teraz patrze na życie jakoś inaczej. Ciesze się każdym dniem i nie boje się przyszłości.  Także, na razie zaczęłam pracę w firmie swoich rodziców.  Staram się robić co tylko mogę, przeszłam już szkolenia i wydaje mi się, że nawet sobie radzę. Jedyny minus to dojazd. Codziennie dojeżdżam do Sanoka i wracam po pracy, zmęczona, ale to chyba dobra szkoła życia. 
W końcu kiedyś trzeba nauczyć się radzić ze zmęczeniem i z dużo ilością obowiązków.
Mam nadzieję, że na razie to Wam wystarczy. 
Mam nadzieję, że będziecie trzymać za mnie kciuki. 
 
 
Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na obiad z użyciem naszych tak dobrze znanych naleśników. Jest bardzo prosty, a rozpływa się w ustach. <3
 
 
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. 
 
 
 
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1,5 -2 szklanek mąki 
 
ciasto nalesnikowe
 
 
Wykonanie ciasta naleśnikowego:
 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem lub montefką. 
Możecie dodać łyżkę masła, aby były złociste. 
 
 
wykonanieciasta
 
 
Smażymy ciasto jak zwykle rozlewając ciasto dokładnie po patelni, 
na dużej patelni z odrobiną oleju z obu strony na złocisty kolor. 
 
 
smazenie opcja2
 
 
 
Składniki na farsz: 
50 g orzechów
 500 g świeżego szpinaku
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki 
150 g startego żółtego sera
 
farsz
 
 
Składniki na sos:
250 ml śmietanki 30%
150 g startego żółtego sera
ulubione zioła, sól i pieprz
  
sos
  
Zaczynamy:
 
Pieczarki smażymy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem lub wegetą. 
Gdy pieczarki są już miękkie dodajemy pokrojone orzechy włoskie, podsmażamy jeszcze chwilę i odkładamy do dużej miski. 
 
pieczarki smazymy
 
 
Na tą samą patelnie wrzucamy szpinak doprawiamy solą 
i smażymy do momentu gdy szpinak straci objętość i jest miękki.
 
 
szpinak smazymyodkaldamy
 
 
Mieszamy usmażone pieczarki ze szpinakiem i startym serem. 
 
 
farszwykonanie
 
 
Faszerujemy naleśniki jak na zdjęciu. 
 
 
farszerowanie
 
 
 
Zalewamy naleśniki śmietanką wymieszaną z serem i przyprawami.
Pieczemy w temperaturze 220°C przez 10 minut na złoty kolor.
 
 
pieczenie
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Jagodowe muffinki / Blueberry muffins

Jak zwykle jestem spóźniona. Jak zwykle w biegu. Mimo wszystko jestem szczęśliwa ! 🙂 Musze Wam o czymś powiedzieć. Niby chciałam Wam opisać coś innego, jednak mam takiego banana na buźce teraz, że muszę się z Wami tym podzielić. Jestem teraz w McDonaldzie na kawie w moim rodzinnym mieście Sanoku. Zamawiając w McCafe cappuccino zaczęłam jak to ja rozmowę z baristą i po pewnej chwili rozmowy zostałam zapytana czy to ja jestem tą dziewczyną, która prowadzi bloga ? I oczywiście momentalnie zaczęłam się uśmiechać. Tak cieszy mnie to że są ludzie którzy jednak coś tam

patrzą na tego mojego bloga. No nic nie będę Was już męczyć moimi opowieściami.
Wrzucam Wam dzisiaj jak to w maniaczkowej naturze SPÓŹNIONEGO posta …:)
Mam nadzieję, że mi wybaczycie i skorzystacie z cudownego przepisu ! ;* 

JAK TO DOBRZE, ŻE TU JESTEŚCIE ! <3 
  
As always, I am late! As always, I am in a rush…BUT WHATEVER, I am still tremendously happy! I have to tell you something though… honestly speaking, I was originally planning to talk to you guys about something different, but something amazing just happened 5 minutes ago. So right now, I am sipping on a delicious cappuccino at the McDonalds in my hometown, Sanok, but while ordering, the cappuccino barista that works here at the McCafe asked me if I was the one that runs “that blog”. Immediately, a huge smile appeared on my face. It makes me so happy to know that there are other people out there that actually DO LOOK at this blog. SO THANK YOU VERY MUCH YOU GUYS! 🙂
KAY KAY, thats enough of that… no more talking about anything else but the recipe! As usual, I am giving you the post a little LATE. I just hope you will forgive me and take advantage of it as much as you guys can! :*
OHH HOW GOOD IT IS TO HAVE YOU GUYS HERE !!!! <3
 
***
 
 
Jagodowe muffinki / Blueberry muffins
 
 
Składniki:
 
¾ szklanki mleka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
1 jajko
2 szklanki mąki
½ lub ¾ szklanki cukry ( według Waszych upodobań )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Ingredients:
 
¾ cup of milk
1/3 cup of melted butter
1 egg
2 cups of flour
½ or ¾ cup of sugar ( your preference )
2 tsps of baking powder
 
podpisaneskaldniki
 
 
 
Zaczynamy:
 
Jak to bywa z muffinkami zaczynamy od wymieszania osobno suchych i osobno mokrych składników. Czyli: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, a jajko z masłem, mlekiem. Następnie obie miski z mokrymi I suchymi składnikami  mieszamy razem. Nie martwcie się zbytnio, aby mieszanina była dokładnie wymieszana. Do mieszania wystarczy widelec.
 
 
Let’s begin:
 
As it is always with muffins, we start by mixing all of the dry ingredients together and all of the wet ingredients in two separate bowls. What I mean by that is: Beat the milk, melted butter, and egg with a fork, whereas in the other bowl, mix together the flour, baking powder, and sugar. Now combine both mixtures in one larger bowl and mix it with a fork until well mixed. Don’t worry too much about the batter, it can be lumpy!

podpisanemieszamy
 
 
Do masy dodaj jagody, ja użyłam mrożonych. Uważam, że łatwiej jest je wymieszać z masą. Nie są miękkie i nie rozwalają się, a ich wartości odżywcze są odporne na niską temperaturę, więc mrożenie im nie szkodzi!
 
Add in the blueberries. I used frozen ones. I think they are the best to mix with the batter as they are more solid and less fragile. Moreover, they can resist the low temperatures and they do not lose their healthiness.



podpisanejagody wmieszamy
 
 
 
Masę wykładamy łyżką do plastikowej formy lub do papilotek do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200°C lub dopóki złociste.Możemy posypać muffinki cukrem przed pieczeniem. 
 
 
Pour the mixture into the muffin tray cups, or into a plastic form for muffins. Bake in a 400°F preheated oven for 20-25 minutes or until golden. You can also sprinkle the tops of the raw muffin doughs with some sugar before baking. 

 

podpisanepieczenie
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
ENJOY !!!
 

 
podpisanepodpisanePAW_6305
Ps. Pozdrowienia dla baristy z McCafe ! 🙂 
A dla Was cudownego tygodnia :* !
Have a great weekend ! :* 
 

 




Tarta z sosem beszamelowym, kurczakiem i cukinią

Jeju, tyle mnie tu nie było. Jest mi okropnie głupio i bardzo wstyd…. Ale życie pędzi tak szybko. Minęły tylko dwa tygodnie odkąd jestem w Polsce, a tak wiele się wydarzyło. Zdążyłam pojechać do Zakopanego na zawody Joyride gdzie wydarzyło się wiele niefortunnych wypadków i 70% czasu spędziłam w szpitalu z moim kuzynem Arturem, zdążyłam odwiedzić Kraków dwa razy, być w Sanoku też dwa razy i co ciekawe wyjechać z kraju i wrócić. Jestem przemęczona tym wszystkim, ale z drugiej strony myślę, że chyba dobrze jest być tak wciąż zajętym. Nie tracę czasu na siedzenie przed telewizorem czy przed komputerem, nie obijam się, ponieważ wciąż jestem w biegu. Dzisiaj rano sobie obiecałam, że spędzę ten dzień dla siebie. Nałożyłam domowej roboty maskę na włosy po czym zobaczyłam jak brudne było moje lustro… No i jak to ja musiałam je umyć… A skoro miałam już w ręce płyn do mycia szyb to umyłam okno w łazience… i tak się wszystko zaczęło.

 Umyłam wszystkie okna w domu, a jest ich dość sporo. Potem poodkurzałam też cały dom, pościeliłam łóżka i powycierałam kurze. Mama rano  wspomniała coś o praniu to zaczęłam prać, potem suszyć i leciałam na bieżąco  z prasowaniem… I tak własnie spędziłam dzień 😀 ALE ALE ALE … !!! Wcale niczego nie żałuje. Cieszę się, że mogłam odciążyć mamę, która wróciła dość późno z pracy. Z resztą kiedyś w końcu trzeba by było to zrobić to dlaczego nie dzisiaj !? 🙂 HAHAHA

 

 Ja po prostu nie umiem siedzieć na tyłku ..:D 
 
Dzisiaj mam dla Was pyszną Tarte z sosem beszamelowym zamiast pomidorowego jak to najczęściej w pizzy bywa 🙂
 
 
Tarta z sosem Beszamelowym, kurczakiem i cukinią.
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g

Składniki na kruche ciasto:


3/4 kostki chłodnego masła

2 szklanki plus 2 łyżki mąki
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:

1 duża pierś z kurczaka

1 cebula czerwona
1 cukinia
30 dag sera żółtego, tartego 

Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem –


http://wszystkomaniaczka.pl/lasagne-ekspresowe/ 

 
podpisane1-horz

 

Zaczynamy:

Mąkę kroimy z masłem dużym nożem, dolewamy wody (nie wszystko naraz) i szybko zagniatamy ciasto. Możemy dodać ulubionych ziół i nie zapominamy o szczypcie soli. Następnie dzielimy na dwie kulki i odstawiamy do lodówki na 30 minut. 


podpisanecias



Gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotujcie cukinie oraz kurczaka. Cukinie pokrójcie w talarki, a następnie w ćwiartki i podsmażcie na oliwie z dodatkiem czosnku, soli oraz pieprzu aby zmięknął. Pierś z kurczaka pokrójcie w małą kosteczkę, doprawcie solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy (aby był złocisty) i usmażcie na oliwie z oliwek na dużym ogniu ogniu. 


podpisanesmazene


  Gdy ciasto posiedzi w lodówce przez 30 minut wyciągamy je z lodówki i wałkujemy. Formę na tarte smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą po czym wykładamy na nią ciasto. Ciasto dobrze dociskamy do formy i dziurawimy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temp. 180°C lub do czasu gdy się zarumieni. 

Proporcje w przepisie wystarcza na dwie tarty. 

Gdy ciasto jest w piekarniku możemy przygotować sos beszamelowy. 

Przepis podany jest w przepisie na ekspresowe lasagne w tym linku:
http://wszystkomaniaczka.pl/lasagne-ekspresowe/
 
podpisaneciasto
 
 
Gdy sos jest już gotowy, a ciasto upieczone czas, aby wylać 1/2 sosu na pierwszą tartę
i wyłożyć farsz czyli kurczaka, cukinie i posypać posiekaną cebulką. Na końcu posypujemy wszystko serem i oprószamy oregano. Pieczemy około 15/20 minut w temp. 180°C. 
 
 
podpisanePAW_5281
 
 
Taka tarta najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
 
 
podpisanecats