Chleb bananowo-kokosowy/ banana coconut bread(eng.version)

Ale ten czas szybko leci… Już 3,5 miesiąca minęło odkąd jestem w Ameryce. Nie ukrywam płakać mi się chcę bardo na myśl o powrocie. Już jestem przyzwyczajona do życia w tym kraju… Przepraszam za tyle prywaty… Ale jednak to część Maniaczki, którą traktuje jak moją najbliższą przyjaciółkę. Dobrze jest żyć ze samą sobą w zgodzie i przyjaźni, ufać sobie i dbać o siebie i innych. 
Najbardziej tęsknie za domem i moją cudowną rodziną. Ale po powrocie do Polski.. do tej szarej rzeczywistości będę tęskniła za tym domem, który mam tutaj. Staram się być silna w tym wszystkim i patrzeć na to co się dzieje w okół mnie z różowymi okularami na nosku! Tyle jeszcze przede mną. Tyle miłości czeka nam mnie, nie mogę oplatać ostatnich dni w Dallas w smutek. 


A gdy tylko chce mi się płakać łapie moje ukochane książki kucharskie, narzucam na siebie fartuch i biorę się za pieczenie… <3 W takie właśnie dni, gdy jest nam ciężko dobrze jest wyżyć się na miękkich bananach i włożyć całe swoje serducho w cudowny bananowy chleb. 
 
***
 
Oh my gosh this time passes so quickly. It has already been 3.5 months since I came to America. I have to admit that every time I think about leaving this beautiful place I feel like tears are forming in my eyes. Now I am so used to being here. 
I am sorry for so many private feelings, but still this is a part of Maniaczka, who I treat like one of my closest friends. It is good to live in peace and friendship with yourself, to live trusting and taking care of your own human-being.

I miss my home and my precious family the most. However, after having come back to Poland… to this gray reality, I will definitely miss my second home here.  I do my best to be strong and look at the world with optimism. There is still so much more waiting for me here in the future. So much love. But now, I just can’t surround myself with misereable feelings for these last few days here in Dallas.

Any time I feel like crying I immidiately rush to the kitchen, grab my beloved cookbooks, I put on my apron and I start baking…<3 In those kinds of days, when we feel gloomy it is always better to take out your anger and sorrow on soft and ripe bananas, and then put your love into a marvellous banana bread. 
 
 
Chleb bananowo kokosowy/ Banana coconut bread
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Olej 1 szklanka = 225g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
3 dojrzałe banany
1 i 3/4 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki smietany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
1/3 szklanki oleju
 
 
Ingredients:
3 ripe bananas
1 3/4 cups flour
2 eggs
3/4 cup sugar
1 1/2 tsp baking powder 
3/4 cup shredded coconut 
1/2 cup sour cream 
2 tsps vanila extract 
1/3 cup sunflower oil
 podpisaneskl
 
 
Zaczynamy:
 
Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki po czym,
 dusimy dusicielem do ziemniaków na miazgę. 
  
Let’s begin:
 
Peel the bananas and chop them into slices, then mash them using the potato masher. 
 
 
podpisanebanan
 
Do ugniecionych bananów dodajemy jajka, śmietanę, olej oraz ekstrakt waniliowy
i mieszamy ponownie.
 
Beat together the eggs, oil, mashed bananas, sour cream,
 and vanila extract in the same bowl. 
  
podpisanemokre
 
 
W osobnej misce wymieszaj łyżką suche składniki 
czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i kokosem. 
Następnie wlej masę zrobioną wcześniej. 
 
In a seperate bowl mix together all of the dry ingredients, meaning the flour, 
baking powder, sugar and shredded coconut. 
Then add the other mixture made earlier and beat togheter. 
 
podpisanesuche-side
 
Taką gotową mieszankę wlej do formy do pieczenia chleba, posmarowanej masłem 
i oprószonej bułką tartą lub po prostu wyłóż blachę papierem do pieczenia. Chleb piecz przez godzinę (lub dopóki ciasto wyrośnie i zbrązowiej) w nagrzanym piecu do 180*C.
 
 
Spoon the mixture into a prepared pan (spread butter over the inside coating and sprinkle the inside with fine bread crumbs or simply use baking paper to line the inside).
Bake in a preheated oven to 350*F for about an hour or untill risen, firm and golden brown. 
 
 
podpisanepeczenie
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
ENJOY !!!
podpisaneRAW_0193
 
 
 
 
Mam dla Was dodatkowo parę zdjęć ze świetnego pikniku ! 
 
 
I have a few more pictures from a wonderful and exciting
 picnic that we got to attend yesterday!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Butterfly cupcakes/ motylkowe babeczki

Co tu dużo mówić, babeczki są niesamowite w smaku. Górna część jest krucha i idealnie pasuje do pysznej, lekko cytrynowej masy… Wnętrze po prostu rozpływa się w ustach.
Zakochałam się w tym przepisie jak i inni domownicy, a dokładnie w książce, która odkryłam u Ani w szafie <3 Książka o pieczeniu, która jest jak moja wymarzona książka kucharska! Ten przepis od razu mi się spodobał, ale jak to ja nie umiem zrobić przepisu bez swoich zmian… <3 Nie dodałam takiej ilości cukru, a zrobiłam je na czekoladzie mlecznej. Nie dodawałam kakao bo jakoś mi tutaj nie grało… ALE ALE wyszło cudownie obiecuje <3 
 

There is not much to say, these cupcakes are so delicious! The top part is crunchy and perfectly suits  the lemon buttercream. The inside of the bottom part simply melts in your mouth. I fell in love with this recipe, that is, I fell for the amazing book holding this recipe. I felt as though this book totally knew me and my blog so well. This particular recipe had to be done but as yall already know, I just cant do recipe without changes … I had to give it some of my own pers. By this I mean I did not use as much sugar, I changed the type of chocolate. I didnt  add kakao powder BUT BUT BUT it turned out so marvellous I PROMISE! <3 
 
 
 
Butterfly cupcakes 
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Składniki:
 
1 szklanka mąki (1 cup flour)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 tsp baking powder)
3/4 szklanki rozpuszczonego masła (3/4 cup melted butter)
2 jajka (2 eggs)
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady (100g milk or dark chocolate bar)
3/4 szklanki cukru ( 3/4 cup sugar)
 
podpisaneskladniki
 
Zaczynamy:
 
Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy w mikrofali co 10/15 sekund wyciągając i mieszając, aby się nie spaliła. Tak odgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
 
Let’s begin:
Melt the chocolate in the microwave,  stir every 10/15 seconds.
 We dont want the chocolate to burn. 
 
podpisaneczekolada
 
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) na gładką masę. Następnie dolewamy czekoladę i ponownie mieszamy. Możecie użyć po prostu widelca. 
 
 
Place the butter, sugar, flour, eggs and baking powder in a large bowl, and beat until the mixture is just smooth. When its all done, beat the melted chocolate as well. 
 
 
podpisanemasa
 
 
Do foremek nakładamy masę łyżką do 3/4 wysokości papilotek.
Tak pieczemy w 180*C przez 15/18 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i dajemy im wystygnąć. 
 
 
Spoon the mixture into the paper liners, filling them three-quarters full. 
Bake in the preheated oven for 15/18 minutes. 
When well baked let them cool completely. 
 
 
podpisanebaaaaking
 
 
Składniki na masę cytrynową:
 
Ingredients for lemon buttercream:
 
 
sok z 1/2 cytryny + starta na tarku skórka z 1/2 cytryny 
( lemon juice of 1/2 lemon + grated rind of 1/2 lemon)
100 g miękkiego masła (100 g butter, softened)
2 szklanki cukru pudru (2 cups sugar powder)
 
podpisanemasa skladniki
 
 
Przygotowanie masy:
 
Pokrojone w kosteczkę masło miksujemy przy użyciu miksera. Gdy stanie się kremowe, zaczynamy powoli dodawać cukier puder, a na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny wraz z sokiem z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy, aby powstała delikatna masa. 
 
Preparation of buttercream:
 
 
For the buttercream, place the butter in a bowl, and beat until fluffy.
Gradually add in the sugar powder, lemon juice and lemon rind, beating well with each addition. 
 
 
podpisanemasa1-down
 
 
Gdy babeczki są już ostudzone, delikatnie odkrawamy górną część przy użyciu ostrego noża.
Taką odkrojoną część w zależności czy chcecie mieć duże czy małe motylki obkrawamy aby zostały dwa skrzydełka. Ja przekrawałam na środku, a potem zmieszałam po troszku, jedząc pokruszone kawałki <3
Na babeczkę nakładamy masę i układamy skrzydełka. 
Gdy babeczki są gotowe posypujemy cukrem pudrem. 
 
Cut the top off each cake, using a serrated knife. Cut each cake top in half, and maintain the size by cutting more. Spread the lemon buttercream over the cut surface of each cake and push
the two pieces of cake top into the frosting to form wings. 
Sprinkle with sugar powder
 
podpisanerobota
 
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
ENJOY !!!
 
 
 

podpisaneRAW_0001
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Ciasteczka z kokosowo-białą czekoladą / White chocolate coconut cookies(eng.version)

 

Tak ten czas szybko leci… Już cały sierpień za nami. Skończyłam już pracować, ale chce Wam pokazać jeszcze parę zdjęć z całego miesiąca. Jednak zanim dodam zdjęcia, wrzucam Wam przepis na pyszne ciasteczka, których zrobiłam wczoraj około 50 ciasteczek na pożegnalny lunch w pracy. Ciasteczka można robić z różnymi czekoladami, mi jednak najbardziej smakuje z czekoladą kokosową (białą) Słodziutkie niemal jak kokosanki <3 Proste i szybkie w przygotowaniu. 

                                                         Dzisiaj mało gadania, a więcej oglądania. 

This time passes so fast… Whole august is already gone. 
Fortunately/unfortunately I am done with work and I want to show you a little bit more from the past month. Before adding some pictures I want to share with you a great recipe for white-cholocolate coconut cookies.  I made about 50 cookies yesterday as my boss decided to organize me a potluck lunch. 
If you decide to use this recipe don’t hesitate to use different kinds of chocolates either. 
These lovely cookies are super easy to make and are not time-consuming whatsoever. 
I guess that’s all for today…. 
 
 
 
 
 
 
Ciasteczka z kokosowo-białą czekoladą
White chololate coconut cookies
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Mąka ziemniaczana1 szklanka = 200g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
Ingredients: 
 1 jajko (1 egg)
3/4 szklanki masła  (3/4 cup butter)
3/4 szklanki cukru (3/4 cup sugar)
2 szklanki mąki (2 cups flour)
1 łyżeczka sody (1 tsp baking soda)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (2 tsp vanila extract)
1 duża biała czekolada o smaku kokosowym (1 coconut white chocolate bar)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (2 tsp potato starch)
 
podpisanemaniaczkamaniaczkaskype
 
 
Zaczynamy:
 
Jajko, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i  cukier ucieramy na gładką masę.
 
Let’s begin:
 
Combine the egg, melted butter, vanill extract, and sugar in a big bowl, 
and mix them all together. 
 
podpisanebasen4
 
 
Do takiej masy wsypujemy oba rodzaje mąki razem z sodą. 
Dokładnie mieszamy po czym dosypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę 
i ponownie mieszamy.
 
Add flour, potato sarch, and baking soda to the mixture and mix again. 
Then add the chopped chocolate bar and mix yet another time. 
 
 
podpisaneRAW_0974-checker
 
 
Z takiej masy formujemy kuleczki, układamy na blaszce z pergaminem i spłaszczamy. 
Masa jest dość kleista dlatego łatwiej nam będzie gdy posmarujemy
 sobie ręce małą ilością oleju lub oliwy. 
Takie ciastka pieczemy w temperaturze 180*C przez 12 minut. 
 
Shape the mixture into balls then press onto a baking sheet. You should spray your hands with PAM or any other type of oil so the dough doesnt stick too much. 
Bake for 12 minutes in the 350* F  preheated oven.
 
 
podpisanepieczenie
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
ENJOY !!!
 
podpisanemaniaczkatoooooo
 
 
 
 
 
 
 
A teraz zapraszam na zdjęcia …
 
And now I would like to invite you to look at some pictures from the past month… 
 
 
podpisane2345
 
podpisaneIMG_5762-side
 
podpisanepo
 
 
 
podpisaneoutfit
 
 
 
 
 
 


podpisaneRAW_0822

 
podpisanesniadanko
 
 
podpisanejako
 
 
podpisanepokoj2
 
 
 
 
 
podpisaneRAW_0888
 
 
 
 
 
MIŁEGO DNIA !
 
HAVE A WONDERFUL DAY !



Kwiecista koszula – maniaczkowa dusza

Wszyscy kochamy lato ! Wszyscy lubimy dobrze wyglądać, ale przede wszystkim czuć się w czymś dobrze i wygodnie. Po co nosić ciuch, który prezentuje się super, każda mijająca nas osoba zawiesi na nas oko, pozazdrości…. ALE PO CO !? Na prawdę na tym nam najbardziej w życiu zależy ? Żeby przede wszystkim wzbudzić zazdrość ? Według mnie nie to się powinno liczyć. To oczywiście tylko moje zdanie, jednak wciąż uważam że brak w ludziach emocji ! Brak w tych wszystkich modowych stylizacjach uczuć, które budzą coś w nas… budzą w nas uczucia 🙂

Ja stawiam na wygodę, oczywiście też uwielbiam jakiś ładny ciuszek, ale musi być wygodny, muszę ja się w tym czuć dobrze i co najważniejsze muszę być pełna emocji ! 🙂 Gdy zobaczę kobietę na ulicy, która ubiera czarne glany, czarne ciuchy, czarny makijaż, czerń czerń czerń.. wcale nie będę mówić jak nie-modnie się ubrała! TO JEST JEJ MODA ! Widzę na jej twarzy zadowolenie z życia, uśmiech gdzieś głęboko w oczach, ale wiem, że ona właśnie taki styl lubi i była by nieszczęśliwa nosząc moje różowe spodenki czy sukienki 🙂 Uśmiechajmy się ! Pokazujmy siebie w tym co nosimy! A moja “stylizacja” chyba dobrze odzwierciedla moją “wszystkomaniaczkowość” te kwiaty szczególnie! Oczywiście w parze z uśmiechem i radością, która jakimś trafem częściej niż rzadziej bucha ode mnie 🙂 

 

podpisanex

podpisanedu

podpisanekl

 

podpisanetoby

 

podpisaneh

 

podpisaneb

 

podpisaneb$w

 

 




Trufle Czekoladowe

Witamy WRZESIEŃ ! 
Dzisiaj mam dla Was najbardziej maniaczkowy przepis jaki tylko może być <3 
A są to przepyszne czekoladowe trufle. Proste w przygotowaniu a bardzo wykwintne, idealne do udekorowania stołu jako piękny deser. 
Możemy je dodawać do lodów waniliowych czy po prostu do kawy 🙂 
Nie są tak mało kaloryczne, wręcz przeciwnie. 
ALE ALE ALE czego my nie zrobimy dla kawałka słodyczy i czekolady. 
Z resztą od jednego czy dwóch trufli nikt jeszcze nie utył! 

Pierwsze swoje trufle wykonałam z przepisu Anny Stermach, ale moje trufle będą wymagały od Was użycia innego rodzaju herbatników.  Ja uwielbiam ciastka korzenne  według mnie te najbardziej trafiają do moich kubków smakowych! <3
 Oczywiście to nie jest wymóg, bawcie się przepisami 
i próbujcie różnych odmian ciastek maślanych ! <3 
W KUCHNI NIE MA NUDY ! 
 
 
TRUFLE
  
Składniki:
 
2 tabliczki czekolady (mleczka i gorzka)
2 serki mascarpone
100 g ciasteczek jakie tylko lubicie 
 
podpisaneskladniki
 
 
Zaczynamy:
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Odstawiamy na bok aby ostygła, co jakiś czas mieszając. 
 
podpisanerozpuszcanie
 
  
Gdy czekolada jest ostudzona, ale nadal płynna mieszamy
 ją dokładnie z serkiem i pokruszonymi ciastkami. 
 
 
podpisanemieszamy
 
 
Taka masę wstawiamy do lodówki aby zgęstniała i łatwiej nam było formować kulki. 
Ja wstawiam na 10 minut i formułuje kulki z górnej (najtwardszej masy) i gdy dochodzę do tej kleistej ponownie wsadzam do lodówki aby się schłodziła. 
Z takiej masy rękoma robię kuleczki po czym obtaczam je w kakao lub w płatkach kokosowych <3 
 

podpisanekuleczki
 
Takie gotowe kuleczki układam na talerzu i schładzam w lodówce do czasu podania:)
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
PAW_3987
 
 
 
Miłego tygodnia ! :*