Fit owsiane muffiny

Piekąc nasze domowe wypieki w domu najczęściej używamy mąki białej, tej z niskiego wymiału, która pozbawiona jest wartościowych składników. Przez co gdy potem jemy to co upiekliśmy za chwilę sięgamy po kolejną i po kolejną dokładkę. Jest to spowodowane zawartością błonnika, który w białym pieczywie pawie się nie znajduje. Śladowe ilości tego składnika sprawiają, że pieczywo z białej mąki tak na prawdę w ogóle nas nie syci. Co więcej biała mąką zawiera większe ilości skrobi, która nas tuczy.  Mąka razowa jest po prostu pełna wartości, a jedząc chyba o to nam chodzi.

Musimy zaspokoić potrzeby naszego organizmu a przy tym czuć się syci i pełni energii.
Dzisiaj mam dla Was muffinki właśnie z takiej mąki, z bardzo małą ilością tłuszczu i cukru. Po upieczeniu i przeliczeniu kalorii, wyliczyłam, że jedna muffinka o tylko 140 kal, gdzie te zwyczajne muffinki z białej mąki, cukru i czekolady  to około 250/300 kalorii. A najgorsze jest to, ze nie kończy się nigdy na jednej muffince… Puste kalorie.
 
 
Fit owsiane muffinki z mąki razowej
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
 
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 1/2 szklanki mąki razowej
1 duży i dojrzały banan, mogą być nawet dwa
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka ( ja użyłam sojowego)
3 łyżki płatków migdałowych
1 jajko
1/2 szklanki oleju
podpisaneskladniki
 
 
 
Zaczynamy:
 
Banany obieramy, kroimy w kosteczki i ugniatamy na miazga. 
Mozemy dodac lyzke lub dwie  soku pomaranczowego.
 
podpisanebanany
 
Suche skladniki mieszamy lyzka w duzej misce, 
nastepnie dodajemy mokre czyli mleko, olej 
i lekko ubite jajko. dokładnie mieszamy. 
 
podpisanemieszanka
 
 
Gowowa mase wlewamy do foremek i posypujemy platkami owsianymi. 
 
 
podpisaneRAW_1910
 
 
Pieczemy okolo 20 minut w 190*C. 
 
 
podpisaneRAW_1923
 
 Ja najbardziej uwielbiam taka muffinke z lyzeczka dobrego dzemu. <3 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
podpisaneend