Jello shots – alkoholowe galaretki
Pierwsze 3 dni za mną 🙂
Już w drugi wieczór Anna pokazała mi prześwietny sposób na przygotowanie tzn. JELLO SHOTS.
Nie zabiera nam dużo czasu, aczkolwiek, jeśli chcemy zrobić galaretki w limonkach czy innych cytrusach, większość czasu spędzimy na wydłubywaniu farszu z owoców.
Nie zabiera nam dużo czasu, aczkolwiek, jeśli chcemy zrobić galaretki w limonkach czy innych cytrusach, większość czasu spędzimy na wydłubywaniu farszu z owoców.
Efekt jednak jest niesamowity <3
Ogólnie zależy nam na przygotowaniu galaretki i zmieszaniu jej z ulubionym alkoholem.
Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy, na limonkowe i redbulowe jello shots.
Niestety składniki, z których robiliśmy je tutaj nie są dostępne w każdym sklepie w Polsce, dlatego też zdjęcia mogą trochę różnic się od produktów, których Wy możecie użyć,
ale wystarczy zastąpić pewne składniki odpowiednikami polskimi <3
Redbul and cherry jello shots <3
Składniki:
2 puszki Redbull’a (2,5 szklanki)
10 g żelatyny (około 2 łyżeczki)
1/2 szklanki wódki
Wisienki do dekoracji (najlepiej w zalewie)
10 małych miseczek plastikowych
Zaczynamy:
2,5 szklanki redbull’a podgrzewamy z żelatyna przez około 2 minuty
do całkowitego jej rozpuszczenia.
Przygotowaną redbull’ową galaretkę odstawiamy na bok i po chwili mieszamy z alkoholem.
Taką mieszaninę wlewamy do plastikowych miseczek,
wcześniej udekorowanych wisienkami.
Chłodzimy przez około 4 godziny w lodówce i GOTOWE !
LIME JELLO SHOTS <3
Składniki:
Około 8 limonek (przekrojonych na pół)
1/2 szklanki tequili (możecie użyć gin’u lub martini)
1 galaretka owocowa (wybór smaku należy do Was)
Zaczynamy:
Aby sprawnie przygotować limonki musimy włożyć w to troszkę wysiłku.
Najlepiej przed przekrojeniem ugnieść limonkę poprzez
przeturlanie jej po blacie, dociskając dłonią.
Następnie wycisnąć dobrze sok i wydłubać miąższ.
Tak przygotowane limonki odstawiamy aby przeschły.
W 250 ml wody rozpuszczamy galaretkę, czekamy aby przestygła, ale nie zgęstniała. Dodajemy wybrany alkohol i wlewamy taką mieszaninę do limonek.
Chłodzimy około 4 h w lodówce.
Po wystygnięciu przekrawamy na pół.
SMACZNEGO !!!
Oczywiście dodaje parę zdjęć od siebie 🙂